Portal 072info

Priča o Zeničanki Arneli: Najbitnije je biti prijatelj samom sebi, a zatim i ljudima u okolini

Arnela Šabanović je 27-godišnja Zeničanka kojom treba da se ponosi njen grad. Osim što je profesorica matematike, Arnela je i profesionalna fudbalerka, trenerica i zaljubljenica u slikarstvo i poeziju.

Šabanović je rođena 16. juna 1991. godine u Zenici, a nakon završetka srednje škole, diplomirala je 2015. godine i stekla zvanje profesorice matematike i informatike. Njeno obrazovanje tu nije stalo, a uporedo sa svim životnim obavezama pohađa i magistarski studiji na Pedagoškom fakultetu u Zenici.

U razgovoru za Zenit.ba Šabanović je kazala kako je kao profesorica matematike prvo radno iskustvo stekla u Zenici, a zatim kao nastavnica informatike u Fojnici. Trenutno je zaposlena kao nastavnica matematike u Osnovnoj školi Kiseljak 1 Bilalovac.

“Osim toga, radim i kao samostalna grafička i web dizajnerica, a paralelno s obrazovanjem i radom u struci, aktivno se bavim i nogometom. Nastupala sam za zenički ‘Čelik’, ‘Mladost’ iz Nević Polja, ‘Novi Travnik’, a od prošle godine sam članica ženskog nogometnog kluba ‘SFK 2000’ Sarajevo”, govori Šabanović, te dodaje:

“Što se tiče moje sportske karijere, vrijedno spomena je i sticanje zvanja nogometne sutkinje pri Udruženju nogometnih sudija i instruktora Zeničko-dobojskog kantona, te i to da ću uskoro biti vlasnica UEFA B trenerske licence. Velika sam zaljubljenica i u slikarstvo, ali i poeziju. Što se tiče poezije, plan mi je da do kraja ove godine izdam svoju prvu knjigu. Dobitnica sam i književne nagrade za najromantičniju i najoroginalniju ljubavnu pjesmu na XVII javnom konkursu ljubavne ‘Pjesme nad pjesmama'”.

Ljubav prema nogometu Šabanović je naslijedila od oca koji je igrao nogomet u Hrvatskoj, a umjetnost je naslijedila od svoje majke.

“Rat je bio taj koji je prekinuo njihove snove, a ja sam slušajući njihove priče identificirala se s njima i uspjela objediniti obje aktivnost u svom životu. Radila sam vrijedno i nastavila sanjati njihove snove”, govori Šabanović.

Nogometom se bavi već desetak godina, a osim što je nastupala za Čelik i SFK 2000 Sarajevo, Šabanović je i bh. reprezentativka od 2013. godine. Ipak, najviše uživa dok radi ono što voli.

“Najviše zadovoljstva mi pruža igranje nogometa. Ta ljubav se rodila prije više od 20-ak godina kada sam dobila svoj prvi dres. Meni nogomet nije samo igra, nikada nisam imala odgovor na pitanje šta je meni nogomet. Jednostavno, nema tih riječi kojima mogu opisati ono što meni on znači”, dodala je Šabanović i istakla kako mladi u Zenici, ali i svi oni koji imaju problema oko balansiranja obaveza i zadovoljstva, moraju raditi ono što će permanentno usavršavati. Sve obaveze je prema njenim riječima potrebno na pravi način uskladiti, te da je bez obzira na sve poteškoće, ipak, sve moguće u životu ispuniti i biti sretan.

Na kraju razgovora Šabanović je zaključila kako je bitno biti posvećen sebi, ali i održavati prijateljstva. Mišljenja je da je najbitnije biti prijatelj samom sebi, a zatim drugim ljudima u okolini.

Zenit.ba

Podijelite članak