Prihvatanje HDZ-ovog ultimatuma o Izbornom zakonu bi značilo veleizdaju BiH

becirovic
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je obrazložio zašto smatra da je neprihvatljiv HDZ-ov prijedlog izmjene Izbornog zakona.

Poručio je drugim političarima da, kako je naveo, nemaju pravo da svojim pogrešnim procjenama i potezima ugrožavaju budućnost Bosne i Hercegovine. Posebno se obratio onima koji su možda ucijenjeni.

“Ako ima političara koji su na bilo koji način i od bilo koga ucijenjeni, bolje je da takvi podnesu ostavku nego da spašavajući svoje političke karijere trajno unesreće građane Bosnu i Hercegovinu”, naglasio je.

Prema Bećirovićevim riječima, nijedan zvaničnik ne smije i nema pravo pristati na ugrađivanje dodatnih diskriminatornih i antievropskih rješenja u Izborni zakon.

Potom je upozorio na sljedeće:

– “Neprihvatljivo je da se u Izborni zakon ugrađuju odredbe o stvaranju bilo kakvih virtuelnih izbornih jedinica čime bi se osnažila diskriminacija građana i de facto stvorile pretpostavke za formiranje monoetnički omeđenih teritorija. Pristajanje na takva rješenja značilo bi stvaranje preduslova za etničku podjelu Bosne i Hercegovine.

– Nedopustivo je da se u odredbe Izbornog zakona unose asimetrična i antievropska rješenja koja su neprihvatljiva u demokratskim državama Evropske unije. Saglasnost na takva rješenja suštinski bi predstavljala udaljavanje Bosne i Hercegovine od evroatlantskih integracija i približavanje nedemokratskim režimima.

– Neodgovorno je da se zaobilaze ili ignorišu obavezujuće presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Bosna i Hercegovina ima obavezu da se podvrgne konačnim presudama Evropskog suda za ljudska prava u svakom sporu u kojem je učestvovala kao stranka.

– Neustavno je kršiti prava građana garantovana članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim političkim pravima, koji je sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine, kao i prava koja su utvrđena Opcionim protokolima i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

– Apsolutno je neprihvatljivo da se pristaje na ucjene i diskriminatorne prijedloge HDZ-a jer bi to bio potez s nesagledivim posljedicama za demokratski razvoj Bosne i Hercegovine. To bi otvorilo vrata novim etničkim podjelama i bilo bi u potpunoj suprotnosti s principima evropske demokratije.

– Deplasirano i ponižavajuće je politički kapitulirati pred HDZ-ovim konceptom i sadržajem izmjena Izbornog zakona. To bi predstavljalo izdaju interesa Bosne i Hercegovine i mogućnost još većih zloupotreba u budućnosti.

– Apsurdno i nerazumno je jačati politiku HDZ-a koja evidentno ide u smjeru zaokruživanja dijela teritorije Bosne i Hercegovine većinski nastanjenog hrvatskim stanovništvom, odnosno obnovom tzv. Herceg-Bosne i u konačnici njenim pripajanjem Hrvatskoj”, poručio je Bećirović.

Neprihvatljiva mu praksa “dogovaranja naroda”

Napomenuo je da je na djelu sukob dva suprotstavljena koncepta.

“Etnokratskog (antievropskog), koji traži produbljivanje segregacije u društvu i potpunu dominaciju etničkih grupa u političkom predstavljanju, i demokratskog (evropskog) koji se zalaže za poštivanje evropskih standarda i obavezujućih presuda Evropskog suda za ljudska prava. Pobjeda etnokratskog koncepta značila bi civilizacijski nazadak naše države. Zato niko nema pravo pristajati na antibosanskohercegovačka i antievropska rješenja”, naveo je.

SDP-ov delegat u Domu naroda državnog parlamenta je među onima koji smatraju da je neprihvatljivo “dogovaranje naroda”.

“U interesu građana Bosne i Hercegovine ne treba bježati da se u legalnim državnim organima, u skladu s utvrđenim procedurama, popravlja izborni sistem poštujući princip općeg, jednakog, slobodnog, direktnog i tajnog glasa, uz zaštitu etničkih, kulturnih, religijskih i drugih kolektivnih prava svih građana. S ciljem jačanja istinske demokratije, kao i integrisanja Bosne i Hercegovine u evropske i evroatlantske asocijacije, nužno je njen izborni sistem uskladiti s prihvaćenim evropskim i međunarodnim standardima koji ne poznaju srednjovjekovnu praksu ‘dogovaranja naroda’ i ‘narodnih vođa'”, naglasio je.

Kako je izjavio, potreban je Izborni zakon kojim će se omogućiti transparentnost i demokratičnost, odnosno sve one elemente koji garantuju uslove za fer i poštene izbore.

“Zato promjene Izbornog zakona moraju biti u funkciji razvoja demokratije i ljudskih prava – prava da svaki čovjek bude biran i bira, a ne mehanizam pomoću kojeg retrogradne snage žele Bosnu i Hercegovinu udaljiti od evropskih vrijednosti”, dodaje.

Bećirović, koji je i jedna od potpredsjednika SDP-a, je ocijenio da nije potrebna brzopleta promjena Izbornog zakona, već stabilan i dugoročan izborni sistem koji će se zasnivati na temeljnim principima savremenih demokratskih izbora. Ponovio je da su neprihvatljiva rješenja kojima će se osnažiti diskriminacija i onemogućiti politička integracija društva.