Portal 072info

Prijaviteljica korupcije Irina Lovrić Dan žena obilježit će protestom ispred Parlamenta BiH

Umjesto sa cvijećem u ruci, prva i jedina žena prijaviteljica korupcije u BiH Irina Lovrić Dan žena dočekat će pred zdragom Parlamenta BiH, gdje će tačno u 12 sati započeti njen protest protiv vlasti u BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Lovrić je prvo prijavila 2009. godine direktora Fonda za povratak BiH, a nakon toga prijavila je za korupciju i kriminal u državnim institucijama u zemlji i veliki broj drugih vladinih službenika. No, od svega samo je zapala u vlastite probleme.

Danas, ova mlada žena zapala je u tešku finansijsku situaciju, zbog čega se odlučila na proteste ispred državnog Parlamenta baš na dan kada žene u svijetu slave kao svoj dan.

– Korupciju i kriminal, u dobroj vjeri, prijavila sam još 2009. godine, te sam dopunjavala svoje krivične prijave i ukazivala na korupciju i kriminal, ne samo u  Fondu za povratak BiH u kojoj sam zaposlena kao tehnički sekretar. Time sam nastojala spriječiti netransparentno trošenje budžetskih sredstava ali i donacija i ogromnih novčanih sredstava namijenjenih povratku izbjeglica i raseljenih lica u BiH – napisala je Lobrić na svom Facebook profilu.

– Godinama sam učestvovala u svim istragama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i to ne samo u predmetima pokrenutim po mojim krivičnim prijavama.

Jedan sam od prvih prijavitelja korupcije i oganizovanog kriminala u državnoj službi BiH te prvi zaštićeni prijavitelj korupcije, prema Zakonu o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama u BiH, a zvanični status mi je dodijelila Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Nažalost, to se desilo tek u aprilu 2014.

Lovrić kaže da sve ove godine, koliko se bavi otkiravanjem i prijavljivanjem korupcije, nije naišla na političku podršu najviših političkih zvaničnika u zemlji.

– Sa osnovanim upozorenjima na korupciju u instituciji u kojoj radim, a koja se bavi zbrinjavanjem izbjeglih i raseljenih lica te realizacijom projekata povrataka u BiH, obraćala sam se prvo Vijeću ministara BiH, kao nadležnom organu, i to od 2009. godine (Vijećem predsjedavao Nikola Špirić op. a.), ali Vijeće nije odgovorilo niti na jedan moj podnesak, pa ni i negativno.

Stvari se nisu promijenile, kaže Lovrić, ni kada je za predsjedavajućeg Vijeća ministra došao Vjekoslav Bevanda, koji je također ignorisao sve njene prijave za korupciju. Bevanda je nastavio štititi korumpirane rukovodioce u najvišim državnim institucijama, baš kao što je to radio i njegovg prethodnik Špirić.

I dok je Vijeće ministara BiH ignorisalo sve podneske Lovrić za korupciju i mito u državnim tijelima, iz državne kase nestali su milioni KM, na važne pozicije u vlasti zaposleni su podobni a ne stručni ljudi, uništena je mnoga dokumentacija…

Na ove probleme Lovrić će još jednom ukazati 8. marta, ispred zgrade Parlamenta BiH, tačno u 12, piše Patria.

nap.ba

Podijelite članak