Portal 072info

Prije 20 godina potpisan Dejtonski mirovni sporazum

Navršava se 20 godina od kako su su tadašnji predsjednici BiH, Hrvatske i Srbije potpisali Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovini, a posljednjih 10 godina traje rasprava o njegovoj reviziji.

Dejtonski sporazum kojim je BiH podijeljena na dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku, Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević potpisali su na ceremoniji u Jelisejskoj palati u Parizu.

Sporazum je zaključen i parafiran 21. novembra 1995. u vojnoj bazi Rajt-Peterson u američkom gradiću Dejton poslije trosedmičnih pregovora u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD-a Warrena Christophera.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN-a, Završnom helsinškom aktu i drugim dokumentima OSCE-a.

Također su se obavezali na međusobno poštovanje suvereniteta i rješavanje nesporazuma isključivo na miran način.

Sva trojica potpisnika sporazuma su umrli, Franjo Tuđman 1999., Alija Izetbegović 2003., a Slobodan Milošević 2006. u pritvoru Haškog tribunala gdje mu se sudilo za genocid i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Američki diplomata i tvorac Dejtonskog sporazuma Richard Holbrooke umro je 2010.

Prvih pet godina nakon postizanja sporazuma u Dejtonu svakog novembra međunardonim skupovima obeležavana je godišnjica okončanja rata u BiH.

Posljednji put predstavnici država potpisnica i međunarodni posrednici okupili su se u Rajt-Petersonu u novembru 2000. godine.

Original dokumenta u međuvremenu je izgubljen, a već više od deset godina političari u BiH i međunarodnoj zajednici raspravljaju o reviziji Dejtonskog sporazuma.

federalna.ba

Podijelite članak