PRIJETE ZARAZE: Nakon poplava temperature +30!

Podijelite vijest

Stručnjaci naime tvrde da će na mjestima gdje su vremenske neprilike ostavile trag, a njima je pogođeno nekoliko miliona ljudi, biti potrebno uložiti veliki napor da bi se izbjegla nova katastrofa!

Naime, jasno je da građanstvu prijete i epidemije. Rijeke, vodotoci i pomijeranja tla ostavila su iza sebe pustoš i nije teško zaključiti da bi se higijensko-epidemiološka situacija mogla pogoršati.

Meteorolozi za idućih 6-7 dana ne prognoziraju nove padavine, osim povremenih kratkotrajnih pljuskova i vrijeme bi trebalo biti sunčano s dnevnim temperaturama vazduha koje bi se mogle penjati i do +30 °C. U takvoj situaciji bit će teško spriječiti zaraze i morat će svi preuzeti svoju odgovornost. U tom smislu dobro je da su odmah nakon povlačenja vode počela akcije čišćenja u potopljenim gradovima.

Nakon poplava potrebno je provesti mjere sanacije objekata i područja koja su bila pod vodom.Također, treba se držati što dalje od oborenih električnih vodova, a njihovu lokaciju prijaviti elektrodistribuciji. Prijaviti eventualna oštećenja plinovoda i plinskih uređaja i ne koristiti ih dok se ne poprave. Zbog mogućnosti miješanja s kanalizacionom vodom, obvezno je čišćenje (vrućom vodom i deterdžentom uz korištenje gumenih rukavica) i dezinfekcija zidova i podova prostorija u koje je dospjela poplavna voda.

Koje su ključne opasnosti?

Mnoge je najviše uplašilo to što su vodene bujice u naseljena mjesta donijele zmije, ali to je ipak relativno manji problem. Od gmizavaca, veći je problem jedna vrsta insekata – komarci!

Oni se u ovakvim situacijama enormno množe i na jednom kvadratnom metru vode može se izleći od 10 do 15 hiljada ličinki komaraca. Opasni su i veliki su prenosnici zaraze.

Klizišta i sjeline (manja klizišta) kroz vodu u mnoge gradove i mjesta kao i sela donijeli su sa sobom veliki broj smeća, bakterija i fekalija što bi nakon sunčanog intervala i isparavanja zemlje također moglo da donese sa sobom razne epidemije i bolesti.

Recimo, građanstvo u Tuzli već se žali na širenje smrada kraj rijeke Jale, kao i mirisa vode koja otječe iz mezarja i groblja.

Kada je riječ o vodi za piće, nužno je pratiti njen kvalitet i ispravnost. Mnogi su sumnjičavi, pa je u nizu gradova porasla potražnja za flaširanom vodom.

Aida Filipović-Hadžiomeragić, šefica Odjela za higijenu Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, ističe kako su najvećem zdravstvenom riziku izložene najosjetljivije grupe stanovništva (djeca, trudnice, hronični bolesnici i stariji ljudi). Ona posebno upozorava na konzumiranje vode, odnosno da se u poplavljenim područjima izbjegava konzumirati voda sa slavina ili iz bunara.

– Oštećene vodovodne i kanalizacijske cijevi povećavaju mogućnost kontaminacije vode za piće. Zagađenom vodom i hranom prenose se crijevne i kožne zarazne bolesti, parazitarne bolesti itd, kaže Filipović-Hadžiomeragić, kako je citira Agencija VLM.

Za isti izvor, ona ističe da ako nemaju drugog izbora, građani prokuhaju vodu te je tada piju, a ako je voda zamućena tada je ne bi trebalo konzumirati ni nakon prokuhavanja. Higijenski neispravna voda se ne smije upotrebljavati ni za pranje posuđa, zuba, lica, ruku… Medicinsku pomoć treba potražiti u slučaju pojave mučnine, povraćanja, slabosti, proljeva, povišene temperature…

Ako dođe do ozljede, važno je znati da se otvorene rane moraju očistiti i zaštititi zavojem kako bi se spriječila infekcija, te da se mora spriječiti kontakt rane s nečistom vodom.

Važna uputstva za građane:

– Što više izbjegavati kretati se javnim mjestima posebno u zatvorenim prostorima, lokalima i slično.

– Voditi računa o ličnoj higijeni, redovnom i učestalom pranju ruku…

– Konzumirati što više čajeve (bez obzira na povećanje temperatura) prirodne sokove i voće.

– Vodu za piće kuhati, odjeću i obuću prati na visokim temperaturama.

– Životni prostor osvježavati i dezinfikovati, voditi računa o higijeni prostora.

– Ako primijetite bilo kakve promjene na tijelu tačnije na koži, ne čekajte da vam se nešto desi nego što hitnije posjetite vašeg doktora, samim tim učinit ćete da ne prenesete neku od zaraza na ostale članove porodice.

– Isto tako ako na nekome drugom primijetite neke promjene, također ga posavjetujte isto, da ode na ljekarski pregled.

doznajemo.com