Portal 072info

Prijeti zatvaranje jednog od najvećih izvoznika u BiH: Neposluh radnika Natron-Hayata

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

”Priča o Natronu je priča o stalnom razvoju, o radničkom samoprijegoru, udarništvu, odricanju radi stalnog praćenja dinamičnog razvoja ove industrijske oblasti u Svijetu. Zato je priča o Natronu, nikada do kraja ispričana, priča o vječnoj mladosti čovjeka i njegove fabrike”, govori novinar u prijeratnom orilogu o maglajskom divu. Danas, pišemo priču o trenutnoj situaciji u maglajskoj kompaniji koja danima unazad brine skoro svakog maglajskog čovjeka.

Kada je u aprilu 2006. godine spajanjem kompanija Natron d.d. Maglaj i Kastamonu Entegre kompanije koja je članica internacionalno renomirane Hayat Holding grupacije iz Turske, nastao Natron-Hayat d.o.o. Maglaj veliki broj građana Maglaja je odahnuo. Turski investitor dao je ozbiljno obećanje da će u maglajski gigant uložiti stotine miliona eura a veliki broj radnika vratiti na posao. To se i desilo, investitori su uložili ogromne količine novca a oko 900 radnika i danas u ovoj maglajskoj kompaniji zarađuje platu i hrani oko 3.500 članova njihovih porodica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ipak pogoni kompanije Natron-Hayat danas, 13 godina poslije, ne rade. Završen je proljetni remont koji je trajao do 28. marta kada je ponovo trebala početi proizvodnja ali pogoni za proizvodnju nadaleko poznatog natronkinog papira nisu u funkciji.

Prema informacijama kojima raspolaže portal Maglajinfo.com razlog tome je nezadovoljstvo dijela radnika Natron-Hayata koji unazad nekoliko dana odbijaju pokrenuti proizvodnju sve dok im Uprava i vlasnik Natrona ne ispune njihove zahtjeve a oni se isprva odnose na povećanje plata i drugih naknada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nezadovoljstvo radnika novim budžetom kompanije za 2019. godinu koji predviđa povećanje bazne plate za +3,0% prvo je izraženo 14. marta 2019. godine kada je u krugu kompanije u organizaciji sindikata radnika održano mirno okupljanje kojem je prisustvovalo oko 230 radnika kompanije, da bi zatim 20. marta pedesetak radnika koji su zaposleni u dijelu kompanije koji se naziva ”energana” donijelo odluku ”o nepokretanju proizvodnje poslije remonta ukoliko ne dođe do ispunjenja njihovih zahtjeva za povećanjem plata”.

Predstavnici Sindikata u međuvremenu su također pismo sa zahtjevom za konkretnim povećanjem plata te spiskom radnika poslali i Yahyi Kigilju, vlasniku ove kompanije u Tursku. Nakon ovih dešavanja generalni direktor Mehmet Eray Nasoz obratio se radnicima Natrona putem informativnog biltena u kojem navodi kako ”podaci ukazuju da su u periodu od 2006. do 2019. godine ukupna prosječna primanja radnika porasla sa 558,5 na 1.178,65 KM odnosno za 111,03%”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U ovom informativnom biltenu koji je u posjedu portala Maglajinfo.com direktor poziva radnike ”na ozbiljnu i tačnu procjenu stanja zbog njihove a i budućnosti kompanije”.

Radnici ne žele pokrenuti proizvodnju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U periodu od 20. do 27. marta određeni broj radnika Natrona iz različitih dijelova tvornice, njih oko 150, mimo sindikata održao je nekoliko sastanaka te je donesena odluka da oni neće pokrenuti proizvodnju dok se njihov zahtjev ne ispuni.

Zbog takvog načina protesta radnika Uprava Natrona uputila je 28. marta radnicima upozorenje putem informativnog biltena u kojem se navodi da najavljeno postupanje radnika prema Pravilniku o radu Društva predstavlja činjenje niza težih povreda radne obaveze te kako nepokretanje proizvodnje podrazumijeva gubljenje poslovnog ugleda, prouzrokovanje štete klijentima i poslovnim partnerima zbog nemogućnosti isporuke na vrijeme a samim time i prekid redovnog sticanja prihoda prodajom robe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Sve navedeno će dovesti do nemogućnosti izvršavanja finansijskih obaveza Kompanije i prema samim radnicima – stoji u upozorenju.

Istog dana održan je sastanak na poziv Generalnog direktora između predstavnika Uprave i predstavnika radnika koji su odbili pokrenuti proizvodnju. Na sastanku su radnici upoznati  kako će 1. ili 2. aprila biti održan sastanak u centrali Hayat Holdinga u Istanbulu kojem će prisustvovati i generalni direktor Mehmet Eray Nasoz.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vlasnici zaprijetili zatvaranjem fabrike

Prema informacijama portala Maglajinfo.com sastanak je održan a odluka vlasnika kompanije Natron-Hayat u vezi sa zahtjevom radnika saopćena je radnicima kasno sinoć putem informativnog biltena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Vlasnik Hayat Holdinga odnosno Natron-Hayata prihvatio je da odobri generalno poboljšanje plata svim radnicima. Uslov za realizaciju poboljšanja je da se odmah i bez odlaganja pokrene proizvodnja. Detalje odluke će saopštiti Generalni direktor Mehmet Eray Nasoz nakon povratka iz Turske (povratak se očekuje ove sedmice). Ako se proizvodnja ne pokrene ODMAH BEZ ODLAGANJA poboljšanja nema a FABRIKA SE ZATVARA – navodi se u odluci.

Ipak, ni ovakvom odlukom radnici koji su ranije odbili pokrenuti proizvodnju danas nisu bili zadovoljni pa su nakon što su stigli jutros na posao u popodnevnim satima napustili prostor kompanije bez da su pokrenuli proizvodnju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radnici žele konkretno povećanje neto plate

Kako su nam potvrdili radnici koji odbijaju pokrenuti proizvodnju oni traže da se njihovom zahtjevu udovolji konkretno te da Uprava kompanije, odnosno vlasnik donesu odluke kojima će biti povećana plata, a ne da isti daju obećanja o generalnom poboljšanju plata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Želimo tačno znati koliko će nam plate biti povećane, želimo veću neto platu za otprilike 150 KM. S povećanjem procentunalnim od 3,0% većina nas ne dobija skoro ništa – rekao nam je jedan nezadovoljni radnik (identitet poznat redakciji) koji kaže kako će ukoliko se ne udovolji njegovim zahtjevima kao i većina drugih radnika dati otkaz u ovoj maglajskoj kompaniji.

– Mi ćemo sačekati generalnog direktora, komuniciraju s nama preko nekih biltena i papira, mi želimo da nam konkretno povećaju plate i to je naš jedini i najveći zahtjev – kaže on.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Natron i Maglaj – dvije riječi koje idu skupa

Šta će donijeti sutrašnji dan i šta će se desiti u krugu kompanije Natron-Hayat te kada će nove bobine papira krenuti ka krajnjim kupcima teško je naslutiti ali sigurno je da Maglajlije trebaju Natron-Hayat i da Natron-Hayat treba Maglajlije koje su godinama unazad znoj prolijevale upravo u ovom maglajskom gigantu.

Ne treba mnogo pisati o posljedicama koje bi po maglajsku ali i bh. ekonomiju ostavilo zatvaranje Natron-Hayata stoga ostaje nada da će iz trenutne situacije ”pomajka” Maglaja izaći jača a da će natronkin radnik biti zadovoljniji i sretniji.

maglajinfo.com

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 18
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME