Portal 072info

Prikupljanje otpada za preživljavanje

Interseroh-otpad-skupljanje-large

Stanovnici Blatuše više puta su inspekciji prijavljivali slučaj nepropisnog odlaganja otpada na lokaciji u blizini bivših romskih baraka u ovom naselju. Nosilac tih aktivnosti bivši je zenički džudista, Ramiz Burdalić.

Banana je bivši zenički džudo prvak, sada nezaposleni otac petoro djece. Vrijedno prikuplja, a zatim odvaja različite vrste otpada, kako bi prodajom zaradio za život svoje porodice. „Od ovog posla hranim porodicu i plaćam režije. Gdje ste vidjeli bivšeg sportistu kako prosi“, navodi Banana svoje razloge.    

Ovakav vid djelatnosti je obuhvaćen aktuelnim zakonskim propisima, koji regulišu uslove za obavljanje samostalne djelatnosti upravljanja otpadom, izjavio je prokurist u komunalnom preduzeću Alba, Džafer Dautbegović, koji je potvrdio da je ovo preduzeće ranije otkupljivalo kartonsku i plastičnu ambalažu koju bi im Burdalić svakodnevno dopremao.

„Ovakva odlagališta ipak moraju biti propisno uređena, a sanitarni i komulani inspektori su u ovom slučaju više puta utvrđivali prekršaje“, kaže Nihad Spahić, pomoćnik načelnika za inspekcijske poslove.

„Kazne od 30 do 400 maraka su zapriječene za prekršaje iz oblasti komunalne djelatnosti, a takvi su izricani i gospodinu Burdaliću. Radi se o porodici u stanju socijalne potrebe, kojoj je Općina dodijelila stan u naselju Brist“, kaže Spahić i dodaje da sanitarna inspekcija ni jedanput u ovom slučaju nije pronašla elemente prekršaja. Radi se o nepropisnom zauzimanju javne površine i jedino trajno rješenje koje predlaže inspekcija je konačno privođenje namjeni ili uklanjanje objekta, koji Burdalići koriste, ali nije u njihovom vlasništvu.

Jedinstveno je ovo samostalno odlagalište reciklažnog otpada i sekundarnog materijala u našem gradu. Banana, koji je nadimak dobio po snažnim crnim džudistima, jer ni njega u ringu nije mogao poraziti niko, danas se prikupljanjem i prodajom otpada bori za egzistenciju svoje porodice. Svoju djelatnost će, kaže, urediti, tako da ne predstavlja opasnost ili neugodu drugima. Odustati neće, jer od nečega se živjeti mora.

Podijelite članak