Primijetite li ovo na noktima, moguće da ste preboljeli COVID-19?

nokti ilu
Podijelite vijest

Britanski epidemiolog, profesor Tim Spector, glavni istražitelj aplikacije Zoe Covid Symptom Study, koja omogućuje praćenje novih simptoma Covida, na Twitteru je objavio da bi “promjene na noktima u obliku vodoravnih udubljenja mogle ukazivati na preboljeli covid i na to da se osoba oporavlja nakon infekcije“.

Takvi vodoravni nabori na noktu, u medicini su poznati kao Beauove linije, koje nastaju kao reakcija na privremenu stanku u rastu nokta zbog povrede ili bolesti, odnosno mogu biti zaostatak neke stare mehaničke povrede ili preboljele bolesti, a najčešće su benigne.

Profesor Spector potvrđuje da su takva udubljenja sama po sebi bezopasna i da ne bi trebala izazivati zabrinutost kao pojedinačan simptom.

Dodaje da su se u osoba koje su oboljele od covida najčešće takvi nabori pojavljivali bez dodatnih komplikacija poput osipa na koži.

Kazao je i da će udubljenja na noktu nestati kada osnovna bolest više ne bude predstavljala problem, a nokat će u potpunosti izrasti i oporaviti se za oko šest mjeseci.

U članku nedavno objavljenom u časopisu kanadskog udruženja liječnika piše da su se jednom 45-godišnjaku Beauove linije pojavile tri i pol mjeseca nakon što mu je dijagnosticiran covid-19, prenosi portal Direktno.

Naučnici upozoravaju da udubljenja na noktima nisu jedinstvena za Covid-19, već se mogu pojaviti kao znak različitih sistemskih problema. Javljaju se, primjerice, kada štitnjača radi previše ili premalo, što utječe na hormone koji upravljaju rastom noktiju, kože i kose.

Ako se Beauove linije pojave istovremeno na svih 20 noktiju, to može ukazivati na infekciju, poput upale pluća, zaušnjaka ili sifilisa, a zna signalizirati i na probleme sa srcem, jetrom ili bubrezima. 

Dakle, Beauove linije ne treba shvatiti kao siguran znak da ste bili zaraženi respiratornim virusom.


Podijelite vijest