vakcina vakcinacija koronavirus covid ilustracija apr26 epa
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Sakib Katana, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kanton Sarajevo, kazao je da je dovoljno poslije obje primljene doze vakcine protiv Covid-19, upisati se u novu aplikaciju koja je dostupna na web stranici ZZO KS, i sve podatke koji se tu unesu vidi i porodični ljekar, te se one automatski šalju u karton pacijenta.

“Sve je uvezano. Čim primite vakcinu u Zetri, vama u zdravstveni karton uđu podaci, ako ste registrovani kroz sistem podataka o vakcinaciji. Aplikacija koja je objavljena jučer je aplikacija kojom vi sebi spuštate dokumente koje vi želite i koji su kreirani u sistemu”, rekao je Katana.

Nezadovoljni građani

Također, pojasnio je da osobe koje su vakcinisane u Srbiji, Hrvatskoj i inostranstvu mogu se prijaviti na aplikaciju za vakcinaciju u inostranstvu, i taj podatak automatski ulazi u zdravstveni karton pacijenta.

Građani Kantona Sarajevo, u više navrata žalili su na rad i ažurnost aplikacija koje su dostupne na ZZO KS, ali i obavještenja i prijave putem Vibera. Direktor ZZO KS-a rekao je da se trude da svi budu zadovoljni, te da riješe 99 posto osiguranika.

“Uvijek ima pritužbi. Neko zamijeni, na primjer, slovo “J” i “K”, te zbog toga ne može da se prijavi. U cijelom procesu pokušavamo da napravimo model i riješimo 99 posto osiguranika. Ne mogu biti svi zadovoljni, ali mi se trudimo da obuhvatimo većinu ljudi”,naglasio je Katana, dodavši, da je kroz sistem do sada prijavljeno oko 90.000 stanovnika, te da se taj broj svakodnevno povećava.