Primjeri zapošljavanja po rodbinskim vezama u BiH

Nekoliko kandidata konkursne procedure za prijem pripravnika zatvorskih policajaca – stražara u sarajevski zatvor žalili su se na izbor Merime Jabandžić.

Pred kameru N1 nisu htjeli zbog trajanja žalbenog postupka. No rekli su šta im smeta – najprije – saznanje da je u pitanju kćerka direktora zeničkog zatvora. Tvrde da će žalbama dokazati da nije ostvarila potreban broj bodova.

Merimin otac – Hidajet Jabandžić, direktor zeničkog zatvora za N1 komentarisao je ove tvrdnje, kao i navode da je njegova kćerka na testiranja dolazila u službenom vozilu.

“To je notorna glupost ili neko ima vidne halucinacije. Što se tiče toga da je u pitanju moja kćerka – da istina je. Moja kćerka Jabandžić Merima je konkurisala u drugom gradu i u drugoj frimi za posao. Da li je ona zadovoljila uslove konkursa, da li je zadovoljila uslove testiranja ja o tome u ovom momentu ne znam ništa jer nisam obaviješten. Ako je zadovoljila ima pravo kao svačije drugo dijete da bude primljena, te ako nije zadovoljila ima pravo da ne bude prmljena. Mislim da su ti natpisi krajnje zlonamjerni i ja ponekad u šali imam običaj reći da na ovim prostorima postoji žuta štampa, usuđujem se reći da meni ovo više liči na smeđu štampu”.

Dok ova konkursna i žalbena procedura čeka epilog, o nekim drugim dogovorima iz 2015. tek se govori. O tome je na posljednjoj sjednici državnog Parlamenta posvećenoj stanju u bh. pravosuđu govorio poslanik Demokratske fronte. Danas poziva da se dokazima o zapošljavanju koje posjeduje – pozabave nadležne osobe.

Damir Bećirović, poslanik DF-a u Parlamentu BiH je kazao: “Tu se vide i imena osoba. Rekao sam već da se radi o visokopozicionirnom funkcioneru SBB-a i osobi iz pravosuđa koja se veže za SDA i da se tu vidi njihovo dogovaranje, molba od roditelja za prijem kćerke u sistem pravosuđa Bosne i Hercegovine. Ja predpostavljam da su to njihove SMS poruke. Naravno treba utvrditi autentičnosti u što sam siguran. Pozivam da disciplinksa tužiteljica pokrene određenu istragu da se vidi ko je to, šta rade ti ljudi. Da li je to kćerka nekoga od nosilaca pravosudnih funkcija? To je, koliko vidim iz te prepiske, kćerka sudinice Vesne Merdanović iz Sarajeva i radi se o njoj i njenom zaposlenju na neku od funkcija u pravosuđu”.

Priča ne završava na ovim primjerima. Na adresu Transparency Internationala BiH (TI BiH) dolaze slične prijave građana. Iz dana u dan žale se na zapošljavanje rodbinskim vezama. U januaru ove godine stiže vijest da je Upravni inspektorat potvrdio je da je Sanja Radojičić, bivša pomoćnica ministra finansija Republike Srpske, inače supruga gradonačelnika Banjaluke, nezakonito zaposlena u Elektroprenosu.

“Pokazali smo da je prekršen Zakon o radu u Institucijama BiH gdje je praktično njegova supruga preuzeta iz jedne institucije sa jednog nivoa u preduzeće na državnom nivou što nema nikakvog zakonskog osnova. Mi smo uspjeli poništiti zaista veliki broj sličnih konkursa iz ovih ili onih razloga nepravilnosti ali ono što se u ovom slučaju desilo – pokazalo se da i kada dođete do toga da se ukaže na kršenje zakona, prvo nema posljedica po odgovorne koji su ga prekršili, a drugo – ugovor je raskinut da bi kasnije ta ista osoba bila primljena, ali u drugom kapacitetu”, ocijenila je Ivana Korajlić iz TI BiH.

Supruga gradonačelnika Banjaluke, kćerka premijera Federacije BiH, sin premijerke Republike Srpske, kćerke ministra finansija Republike Srpske…

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE