Portal 072info

Primorac: U civilnom zrakoplovstvu BiH je već dio evropske porodice

60 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oblast civilne avijacije u BiH jedna je od rijetkih koje su dobile pohvale od Evropske komisije u nedavno predstavljenom izvještaju o napretku naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji.  

– Priprema civilnog zrakoplovstva je na dobrom nivou i postignut je napredak u izvještajnom periodu. Zakon o civilnom zrakoplovstvu iz 2009. revidira se tako da se uskladi sa zahtjevima Zajedničkog evropskog zračnog prostora (ECAA) – navodi se u izvještaju.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Postignut napredak

Dodaje se da je BiH preuzela odgovornost za kontrolu zračnog prometa na svom nebu u decembru 2019. godine.  

– Provedena su pravila EU o zemaljskom opsluživanju, ali potrebni su daljnji napori na poboljšanju njihove primjene. Potrebno je više napora za istrage o nesrećama i sigurnost zračnog saobraćaja – pojasnili su iz Evropske komisije.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) Davorin Primorac za “Avaz” kaže kako je lijepo čuti pohvale, a da oni nastavljaju raditi kao i do sada.

– Kad su u pitanju kontrola letenja i pružanje usluga u zračnoj plovidbi, Bosna i Hercegovina je već dio evropske porodice. Potvrda za to je certifikat koji dokazuje da ispunjavamo sve standarde koje propisuje Agencija EU za sigurnost zrakoplovstva, a koju je osnovala Evropska komisija – kazao je Primorac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Preuzeli odgovornost

Podsjetio je da je krajem prošle godine BiH preuzela odgovornost za zračni prostor u cijelosti.  

– Napokon ostvarujemo puni suverenitet u svom zračnom prostoru. Možemo potvrditi sve navode iz izvještaja Evropske komisije – istakao je Primorac.

Kada je riječ o utjecaju koronavirusa na sektor civilnog zrakoplovstva, Primorac kaže da BiH nije izuzetak po tom pitanju.

– Nažalost, u cijelom svijetu aviokompanije i međunarodni aerodromi ostvaruju značajne gubitke. Što se tiče BHANSA-e, mi smo uspjeli uraditi rebalans budžeta i danas možemo reći da smo stabilni i da se sami finansiramo. Sve probleme ćemo premostiti bez državne pomoći, vlastitim sredstvima. Nažalost, aerodrome će morati potpomagati njihovi osnivači – rekao je Primorac.

Novi radarski sistemi

– U narednom periodu aktivno ćemo raditi na usklađivanju Zakona o civilnom zrakoplovstvu BiH i Zakona o BHANSA-i s pravnom stečevinom EU. Veliki projekt koji mogu najaviti za naredni period je kupovina i puštanje u funkciju još dva nova radarska sistema u BiH, a kako bismo ostvarili potpunu nezavisnost od radarskih sistema susjednih država – kazao je Primorac.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6