Pripadnicima boračke populacije predati ključevi: Stanove dobila četiri roditelja šehida, 17 RVI i 47 supruga šehida-poginulih boraca

Podijelite vijest

U trajno vlasništvo danas je 68 građana, pripadnika boračke populacije, ostvarilo svoje zakonsko pravo i dobilo novoizgrađene stanove u naselju Rosulje u Vogošći.

Stanove su dobili četiri roditelja šehida, 17 ratnih vojnih invalida i 47 supruga šehida-poginulih boraca.

Ključeve su im uručili ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, ministar finansija KS Davor Čičić, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i v.d. direktorica Fonda za izgradnju stanova za boračku populaciju Lejla Khattab.

Ministar Osmanović podsjetio je da je ukinuta i tzv. Lista čekanja na stan za boračke kategorije koji na to, Zakonom o dopunskim pravima boraca/branitelja KS, imaju pravo.

“Pored ove zgrade, pravi se trenutno još jedna zgrada sa 120 stanova, također za trajni smještaj naših boraca i porodica koji su dali najveći doprinos u odbrani našeg grada i države”,istakao je ministar Osmanović.

Podsjetio je i na važnost usvojene inicijative predsjedavajućeg Okerića kojom je omogućeno da se novim Zakonom stanovi koji su bili dati na korištenje, njih 51, sada njihovim stanarima daju u trajno vlasništvo.

“U okviru ovog projekta do sada smo trajno stambeno smjestili 250 pripadnika spomenutih boračkih kategorija i na to smo svi veoma ponosni”, zaključio je Osmanović.

Ministar Čičić je kazao da je za tu namjenu u protekle dvije godine osigurano, iz kreditnih sredstava, ukupno 19 miliona KM, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.