Portal 072info

Prisilni godišnji odmor: Japanci zaprepašteni, ne znaju kako će iskoristiti slobodne dane

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odluku da će Japanci morati provesti neradno dane od 27. aprila do 6. maja, zbog obilježavanja abdikacije cara Akihita, kojeg će na prijestolju zamijeniti njegov najstariji sin Naruhito, mnoge u ovoj državi je blago rečeno zaprepastila. Naime, radnici ovaj desetodnevni odmor gledaju s užasom i zaprepaštenjem jer ne znaju kako će upotpuniti slobodno vrijeme a brine ih i činjenca da će turističke destinacije biti prenatrpane, piše Guardian.

Naime ovaj veliki praznik abdikacije započet će 27. aprila i trajat će 6. maja. Naime, u decembru prošle godine japanski Parlament usvojio je prijedlog zakona da se odobrava odmor kako bi se na pravi način proslavila abdikacija cara Akihita.

Turističke agencije su prenatrpane, a japanci su uglavnom zainteresirani za putovanja po evropskim zemljama.

“Većina naših angažmana je već rasprodana”, rekao je Hideki Wakamatsu, glasnogovornik agencije Nippon Travel, dodajući da su mnogi ostali na listi čekanja.

Osim što ne znaju kako će prvesti dane, mnogi građani su nezadovoljni jer su plaćeni po satu ili danu, pa su zabrinuti i zbog gubitka prihoda, dok su neki roditelji zabrinuti gdje će ostavljati djecu dok su na odmoru jer ni vrtići neće raditi.

Mnogo ljudi jednostavno nema pojma šta će raditi u toku slobodnih dana.

“Iskren da budem nemam pojma kako ću procesti deset iznenadno dobijenih slobodnih dana. Razmišljao sam da odem na neko putovanje ali sam shvatio da će svugdje biti gužve a i cijene turističkih angažmana su porasle”, rekao je Seishu Sato, 31-godišnji zaposlenik u financijskoj industriji.

Osim toga, japanske novine Asahi provele su anketu koja je pokazala da se 45% ispitanika “osjeća nesretno” kad je riječ o dugom odmoru, dok se tek 35% “osjeća sretno”.

Ono što je pozitivno jeste da će ovaj prisilni odmor većinu radnika držati podalje od posla. Naime, prema istraživanju putničke agencije Expedia Japan, prosječni Japanac koristi samo 10 dana slobodno, što je tek polovica od ukupnog broja dana koje imaju za godišnji odmor.

Njih gotovo 60 posto osjeća krivnju kad koriste plaćeni godišnji odmor, a mnogi kažu da je to zbog šefova koji ne gledaju s odobravanjem na izostanak s posla. U ponedjeljak je Japan usvojio zakonske odredbe kojima se ograničava radno vrijeme, uslijed rasta broja smrtnih slučajeva zbog pretjeranog rada.

Klix.ba

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner
Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6