Portal 072info

Privreda ZDK-a bilježi milionske gubitke zbog zastoja na Vranduku

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rekonstrucija tunela Vranduk i mostova na rijeci Bosni posljednjih mjeseci razlog velikih gužvi na magistralnom putu M17 što ujedno izaziva nezadovoljstvo građana, ali i privrednika. Kako bi se što prije pronašlo adekvatno rješenje, jer planirani rok završetka radova je u aprilu naredne godine, posljednjih dana reagirale su nevladine organizacije, ali i predstavnici vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Dok u tunelu Vranduk traju radovi na rekonstrukciji, na obje strane stvaraju se kilometarske kolone, pa se nerijetko čekanje oduži satima. Kako se radi, po obimu saobraćaja na najfrekfetnijem dijelu magistralnog put M17, osim građana koji nestrpljivo čekaju nastavak putovanja, najveći gubitnici su privrednici.

– Procjena je da se svaki mjesec gubi gotovo milion maraka. Za 18 mjeseci privreda će, praktično, izgubiti 18 miliona, a 18 miliona KM je vrijednost te invensticije. Imamo utisak da nekog boli briga za privredu i stanovništvo – ocjenjuje Vladimir Franjić iz Foruma građana Zenice.

Aktuelna situacija na ovom dijelu putne komunikacije koja povezuje sjever i jug države, ali predstavlja i žilu kucavicu Federacije u posljednje vrijeme postala je kamen spoticanja raznih nivoa vlasti. Na ovaj problem upozorovali su pojedini kantonalni zastupnici na posljednjoj sjednici Skupštine.

– Najveći je problem što firme koje su dobile posao što ne rade kako treba. Svi oni koji su doprinjeli da takve firme dobiju posao doprinijeli su zastoju – kazao je Ramo Isak, predsjednik Kluba A-SDA u Skupštini ZDK-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Da bi problem bio sistemski riješen, naredne sedmice bi trebao biti održan sastanak s jedne strane Cesta Federacije u čijoj je nadležnosti magistralni put M17, sa druge kantonalne i nižih nivoa vlasti koje su zadužene za dijelove zaobilaznica.

– Bez dobre alternative nema nikakvog rješenja. Nismo još dobili odgovor. Ukoliko on ne dođe, polovinom ove sedmice uputit ćemo urgenciju i zakazati sastanak jer svi treba da prepoznaju potrebe prvo privrednika potom svih naših građana – poručio je Mirza Ganić, premijer ZDK-a (SDA).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vrijeme praznika, koje je iza nas, najbolje je pokazalo situaciju koja bi se mogla ponoviti već za nekoliko mjeseci. 

– Zamislite kad krenu turisti. Veliki broj njih će odustati i ići okolnim pravcem i izgubit ćemo ono što smo mogli zaraditi na autoputu – navodi Franjić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kraj predviđenih radova i prestanak agonije vozača, ali i stanovnika ovog područja trebao bi biti u aprilu naredne godine. Izuzetno dug period ukoliko u skorije vrijeme ne bude pronađeno adekvatno rješenje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Federalna.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 52
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME