Problem krivotvorenja diploma sve prisutniji, kakvu poruku šaljemo društvu?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Put do diplome popločan je znanjem, odricanjem, trudom i radom. U teoriji je bar tako. U praksi je, čini se, put popločan novcem kojim se diploma može kupiti bilo kad, bilo gdje i za bilo koje zvanje. Pokazala je to i dokazala nedavna akcija Državne agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštva BiH “Klaster”, koja je rezultat višegodišnje temeljite istrage, a odnosi se na kaznena djela korupcije i organizovanog kriminala, povezanih sa nezakonitim izdavanjem i prodajom univerzitetskih diploma.

Rektori univerziteta, dekani, profesori, spoljni saradnici visokoškolskih ustanova i direktori – oni koji su trebali biti primjer i stub obrazovnog sistema su kukolj u žitu. Bar u primjeru akcije Klaster u kojoj je uhapšeno njih desetero. Paradoks! Akademski status zloupotrijebili su falsifikovanjem diploma.

“Akcijom je obuhvaćeno ukupno 11 osumnjičenih osoba na ukupno devet visokoškolskih ustanova. Također prilikom izvršenih pretresa prvog dana akcije kao i u kasnijim aktivnostima, zaplijenjena je velika količina gotovog novca u inozemnoj valuti u iznosu od oko pola milijuna konvertibilnih maraka”, pojašnjava Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH. 

Problem krivotvorenja diploma je mnogo širi od rezultata povremenih policijskih akcija, a odgovornih osoba koje stoje iza lažnih dokumenata je sve više. Samo u Tuzlanskom kantonu u posljednje dvije godine je podignuto više od stotinu optužnica zbog falsifikovanja diploma srednjih škola. Prema Krivičnom zakonu BiH, kazne za krivotvorenje i korištenje takvih diploma su od šest mjeseci do pet godina zatvora.

“Sudski epilog, sudsku završnicu je dobilo 28 predmeta, u jednom predmetu je izrečena kazna zatvora, znači radi se o težim oblicima krivotvorenja diploma i u 27 predmeta se radi o uvjetnim presudama i oduzimaju se isprave, odnosno diplome koje se više ne mogu koristiti u pravnom prometu”, navodi Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK-a. 

Nezamislivo, ali istinito, osobe sa krivotvorenim diplomama rade u važnim institucijama, kažu naši sagovornici. Primjera radi, UKC Tuzla 2020. godine provodio je proces provjere diploma kojim je dokazano da 16 uposlenika posjeduje lažan dokument.

Nakon provedenog postupka za 15 radnika donesena je odluka o otkazu ugovora o radu, dok je jedan radnik u toku postupka stekao uslove za odlazak u penziju, te mu je na taj način prestao radni odnos.

Bio je ovo alarm za UKC, ali i sve druge institucije da počnu reviziju stečenih diploma svojih uposlenika. Tako su i Vlada i Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona provjeravali diplome uposlenika u obrazovnim institucijama. Provjereno je više od tri stotine diploma, od kojih jedna izdata još u vrijeme Jugoslavije nije vjerodostojna.

“To je zapravo pošast protiv koje se zajedno svi organi uprave i sve agencije trebamo baviti i svakako nastojati da kvalitetnim provjerama utvrdimo u kojoj mjeri su bile izdavane diplome”, naglašava Elmir Tukić, šef Odsjeka za informatizaciju i opće poslove Ministarstva obrazovanja i nauke TK-a.

Ovaj problem, prema riječima pravnika, ima duboke korijene i nezamislivo sramne posljedice. Društvu, posebno mlađim naraštajima šaljemo poruku da za sve postoji lakši put.

“Nezaslužena petica, nezasluženi prolazak, nezasluženi upis na fakultet i slično vam samo rezultiraju nedozovljenim koracima, konkretno bagatelisanjem, odnosno kupovinom akademskih zvanja, titula, odnosno kupovinom univerzitetskih diploma”, upozorava Dženeta Omerdić, profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Prvi korak ka rješenju bila bi eliminacija politike iz obrazovnog sistema, smatra Omerdić i kaže da se u svakoj struci mogu naći primjeri onih koji nisu vlastitim zaslugama došli do određene pozicije. Međutim, rizik koji preuzima kompletno društvo je ogroman. Prije nego pomislite na ovakve zloupotrebe, zapitajte se ko će sutra odlučivati o vašem životu, sigurnosti, pravima.

FTV