Problem sa parking mjestima ili saobraćajna nekultura?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Parking Zenica

Razvoj gradova i sveopća dostupnost vozila dovela je do problema parkiranja vozila. Kao i svi drugi rastući gradovi tako se i Zenica suočava se sa prvim „simptomima“ nedostatka parking mjesta u gradu.

Svakodnevno svjedočimo vozilima parkiranim na nedozvoljenim mjestima, a najviše “bodu” u oči ona vozila koja se nalaze na zelenoj površini.

U Zenici je ovaj problem koliko-toliko otklonjen kroz sistem javnih parking mjesta i stambenih rezervisanih parking prostora. Međutim, pozicioniranje tih parking mjesta na određenim lokacijama prema mišljenju građana Zenice nije baš kvalitetno urađeno, a svi znamo da je prostor najbitniji resurs svakog grada.

Fakultetska ulica i bočna parking mjesta bila su noćna mora za sve vozače, naročito onda kada se na nekoliko metara od raskrsnice nađu parkirana vozila. Istoimena ulica je trenutno u fazi renoviranja u sklopu GGM-a, a prostor za bočna parkiranja nešto je bliži stambenim jedinicama što znatno povećava prostor za kretanje vozila. U datim uslovima tvorac rješenja parking prostora je dobro zamislio parking mjesta, ukoliko posmatramo kapacitete ulice i broj neophodnih mjesta.

Iako je problem otklonjen, prolazak kroz ovu ulicu prava je akrobacija. Vozila su parkirana u svim mogućim pravcima, okomito u odnosu na trotoar, neka su parkirana bočno, a neka se više nalaze na kolovoznoj traci nego na parking prostoru.

Ovo je dokaz da mnogima vozačima nedostaje saobraćajne kulture. U jednoj od zeničkih ulica (što se vidi u priloženoj fotografiji) vozila se parkiraju u zabranjenoj zoni, koja je označena propisanim znakom zabrane parkiranja. Parkiranja na trotoarima duž ulice Safvet-bega Bašagića (pored MUP-a) postala je ustaljena praksa. Vozila sve češće onemogućuju kretanje pješaka koji su onda prisiljeni da se kreću po ulici a time ugrožavaju svoj bezbjednost i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju. 

Dokle će nadležni tolerisati bahato ponašanje nesavjesnih vozača koji osim kršenja niza zakona, narušavaju i ugled grada i bezbjednost drugih učesnika u saobračaju, ostaje da vidimo…