Portal 072info

Problem vršnjačkog nasilja sistemski rješavati

Stručnjaci raznih profila okupili su se danas u Sarajevu da bi razgovarali o problemu vršnjačkog nasilja, ali ne u namjeri da, kako je istaknuto, taj skup bude sudnica nego mjesto na kojem će se na racionalan način s ponuđenim argumentima nastojati ukazati na izvorišta tog problema.

 

Centar za kulturu dijaloga kao organizator skupa nazivom je želio ukazati na to da su i počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja naša djeca, a između su oni koji svjedoče, koji su, kako je rečeno, također žrtve.

– Kritizirali su nas zašto kažemo da su i počinitelji i žrtve krivičnih djela naša djeca. Upravo zato što to i jesu naša djeca – i dijete koje je nasilno, kao i dijete koje traži pažnju roditelja jer je emocionalno zanemareno. Zato ćemo mi u Centru za kulturu dijaloga uvijek ovakve debate definirati na način da su i počinitelji i žrtve krivičnih djela naša djeca – kazala je novinarima Sanja Vlaisavljević.

Ombudsmen za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur podsjetila je da je ta institucija u svojim izvještajima u više navrata ukazivala na problem vršnjačkog nasilja, a posebno zabrinjavajućim smatraju ako se to nasilje dešava u školskim prostorima koji su osim obrazovne i odgojne ustanove.

– Posljednji slučaj je alarmantan i ukazuje da ne smijemo propustiti priliku da zajedno, svi subjekti, djelujemo i damo odgovor na probleme koji su evidentni. Zakonodavstvo u BiH nije problem, nego je to implementacija. Ne možemo dozvoliti da čak niti Institucija ombudsmana nema pristup određenim privatnim ustanovama, a to nam se upravo desilo kad smo radili opservaciju u predškolskim ustanovama – kazala je. Po njenim riječima Institucija ombudsmena nema izvršnu, ali ima uloga da nadležnim zakonodavnim tijelima ukaže na slabosti sistema.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez mišljenja je da se problem vršnjačkog nasilja mora sistemski rješavati, a niti jedan od sektora to ne može sam uraditi.

– Jedan od izvora tog problema sigurno je stanje mentalnog zdravlja u čitavom društvu i prilično neodgovorno društveno okruženje u kojem živimo – kazao je novinarima.

Mišljenja je da je to proces u kojem treba krenuti od podrške školama i jačanja njihovih kompetencija da se nose s tim problemom, a kao jednu od mjera vidi u uvođenju psihologa u škole koji bi pružali podršku ne samo djeci nego i nastavnicima.

Centar za kulturu dijaloga organizirao je 2008. prvu debatu o temi vršnjačkog nasilja, nakon što je u Sarajevu ubijen dječak Denis Mrnjavac. Prošlo je osam godina a, kako navode, pomaci s mrtve tačke su neznatni. Da su znatni, istaknuto je, ne bismo ponovo svjedočili najrazličitijim oblicima vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva.

Današnji skup otpočeo je minutom šutnje za Mahira Rakovca, koji je počinio samoubistvo prije dvadesetak dana, Denisa Mrnjavca, ali i sve druge žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva.

Inače, Zakon o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku postoji u Brčkom i RS-u, a u FBiH usvojen je pretprošle godine nakon čega se traži ponovna revizija tog zakona.

Podijelite članak

Počitajte još

U Federaciji BiH od 5. maja broj zaposlenih porastao za 4.885

072info

Kavazović o hapšenju Novalića: Dobro bi bilo osigurati da se brani sa slobode

072info

Samo u Rusiji: Medo se vozi na zadnjem sjedištu automobila

072info

Ponovo otvorene džamije u Turskoj

072info

U aprilu pokupjeli hrana, duhan i alkohol, pojeftinila odjeća i obuća

072info

Odmor na jugu Evrope: “Ako se zarazite koronavirusom, mi plaćamo smještaj, hranu i liječenje”

072info

Osam godina od smrti: Iza Džanke je ostala “Pozitivna geografija”, karirana košulja u restoranu kod Fehre…

072info

Tijana Ajfon i još šest osoba prijavljeni Tužilaštvu BiH zbog prostitucije i droge

072info

Ovako će izgledati sunčanje i kupanje na omiljenom mjestu mnogih građana BiH

072info

Novalić, Solak i Hodžić sprovedeni u Tužilaštvo BiH

072info

Svađa SIPA-e i Tužilaštva BiH zbog afere “Respiratori”

072info

Žestoka tučnjava migranata: Jedan od učesnika ostao ležati na cesti (VIDEO)

072info

Spremajte se za narednu sezonu: Šeranić ugasio svaku nadu za nastavak Premijer lige!

072info

Nakon ukidanja stanja nesreće: Čerkez pojasnio koje mjere ostaju na snazi

Redakcija

Restoran nudi 1.000 funti onome ko pojede ogromni hamburger za 20 minuta

072info

Jupić: Uprkos velikom broju oboljelih, imamo svjetske rezultate

072info

Od 1. juna redovna javljanja na Biro za zapošljavanje

072info

Zenica: 1. juna otvorenje „Mimoza Cake Boutique“

Redakcija

ZDK: Kantonalna tržišna inspekcija izdala 104 prekršajna naloga

072info

Tegeltija: Najteži period ekonomske krize tek dolazi

072info