Portal 072info

Problemi i u zeničkoj bolnici: SDA poništava konkurs jer njihov kandidat nema dovoljan broj bodova!

Problemi oko imenovanja direktora javne bolnice potresaju i Zenicu. Lokalne vlasti poništile su konkurs za direktora Kantonalne bolnice, jer njihov kandidat dr. Rasim Skomorac, trenutni v.d. direktora ove bolnice, nije najbolje ocijenjen. Bolja od njega bila je dr. Mersija Kasumović, piše novinska agencija Patria.

Vlasti će najvjerovatnije poništiti i drugi konkurs, jer Skomorac opet nije mogao sakupiti bodova koliko ih ima dr. Kasumović. Ona, osim što je zdravstveni radnik ima i završenu školu za top menadžera. To joj daje nedostižnu prednost nad Skomorcem.

Pet godina na čelu Kantonalne bolnica Zenica se smjenjuju v.d. direktori. Sagovornici Patrije tvrde da najvećom zeničkom bolnicom rukovodi politika, a ne struka. Skomorac je šesti ili sedmi direktor ove bolnice. A, namjerava i dalje ostati na toj poziciji.

Dr. Skomorac visokopozicionirani je kadar SDA. Tokom oktobarskih izbora prošle godine bio je kandidat za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona. Čak je i ušao u skupštinske klupe. Za v.d. direktora Kantonalne bolnice Zenica postavljen je početkom avgusta prošle godine. Rečeno je da na toj poziciji može ostati najkasnije do početka februara ove godine. Vrijeme ističe, a SDA nema načina kako da Skomorca ostavi na čelu zeničke bolnice.

rasim skomorac

Zenička bolnica u javnost je dospjela krajem prošle godine, nakon što je na porodu umrla i majka i beba. Ljekari upozoravaju da rade u nehumanim uslovima, bez opreme, a veliki broj medicinskih aparata nije u funkciji.

– Porodica ima pravo da traži svoja prava ako smatra da nešto nije uredu i to će se provesti. Nisam ih kontaktirao niti su oni nas kontaktirali, niti sam imao potrebe da ih kontaktiram – jedini je komentar dr. Skomorca, koji je dao za FTV, na upit novinara o slučaju umrle majke i bebe.

Istovremeno, otkriveno je da Skomorac iz bolničke kase plaća svoje školovanje. Odluku o finansiranju njegove edukacije u visini od 1.800 KM donio je sam. Zanimljivo je da rijetko koji ljekar iz zeničke bolnice smije govoriti o problemima u ovoj zdravstvenoj instituciji. Skomorac je zabranio istup u medije bilo kome osim njega.

Patria

Podijelite članak