Portal 072info

Proces digitalizacije u BiH: Za desetak dana tender za nabavku opreme

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Druga faza procesa digitalizacije trebala bi koštati maksimalno 10,5 miliona KM, izjavio je za Faktor savjetnik ministra prometa i komunikacija BiH Fadil Mandal. Ovaj iznos utvrdilo je Vijeće ministara.

Prema Mandalovim riječima, u ovaj iznos uključena je kupovina potrebne imovine i njena instalacija. Tender za nabavku i instaliranje opreme bit će raspisan za desetak dana, a prikupljanje ponuda trajat će 40 dana od dana raspisivanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Do sada su ispunjene pretpostavke za raspisivanje ovog tendera, odnosno imenovana je komisija za javnu nabavku, koju čini devet članova, od kojih su šest iz Ministarstva prometa i komunikacija i tri koje su predložili javni emiteri, odnosno BHRT, FTV i RTRS. Osim toga, eksperti javnih servisa su pripremili tehničku specifikaciju potrebne opreme koja će biti kupljena i instalirana – dodao je Mandal.

Druga faza digitalizacije, kao što je poznato, započela je neposredno nakon puštanja digitalnog TV signala na području Sarajeva, Mostara i Banje Luke. Ovom fazom bit će obuhvaćeno pokrivanje digitalnim signalom svih većih centara u BiH, tako da će on postati dostupan na gotovo cijeloj teritoriji BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Treba dodati da se proces digitalizacije odnosi samo na zemaljsku mrežu predajnika. Zamjenu analognog signala digitalnim osjetit će samo oni stanovnici BiH koji TV signal primaju putem zemaljske mreže, odnosno putem takozvanih krovnih ili sobnih antena. Za korisnike usluga kabl operatera neće nastupiti bilo kakva promjena.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)