Portal 072info

Pročitajte koliko je novca dobila BiH zbog migrantske krize

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosni i Hercegovini u proteklom periodu odobreno je više od 21 milion KM u svrhu ublažavanja efekata migrantske krize, potvrdilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović tražio je od Ministarstva sigurnosti BiH da mu dostavi odgovore na pitanja o tome koliko je novca došlo u BiH kao pomoć za ublažavanje posljedica migrantske krize, ko je dobio novac, ko implementira projekte, u kojem iznosu i za koju svrhu se troše sredstva te da li institucije BiH uopće vladaju situacijom na terenu i informacijama koje se odnose na ova pitanja. 

Ministarstvo sigurnosti BiH u svom odgovoru navelo je da su u 2018. godini potpisana dva sporazuma s donatorima. Prvi je Ugovor sa UNHCR-om kojim su kao podrška sistemu azila u BiH donirana sredstva u iznosu od 291.170,00 KMod čega je utrošeno 261.942,21 KM, a preostala sredstva su u skladu s ugovorom vraćena UNHCR-u. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Bitno je napomenuti da se ugovori sa UNHCR-om potpisuju svake godine, ali je u 2018. godini zzbog migrantske krize iznos doniranih sredstava povećan. Novac koji je doniran Ministarstvu sigurnosti BiH je podršla za finansiranje rada Azilantskog centra”, navelo je Ministarstvo sigurnosti BiH. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Drugi sporazum je Memorandum o razumijevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Češke i Ministarstva sigurnosti BiH, a kojim su Ministarstvu sigurnosti BiH donirana sredstva u iznosu od 1.890.860,05 KM za nabavku opreme za Graničnu policiju BiH. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ova sredstva još uvijek nisu realizovana jer su u toku aktivnosti i procedura nabavke specijalizirane opreme za nadzor granice uz podršku Evropske komisije. Obje spomenute donacije su evidentirane kroz Jedinstveni račun trezora BiH koji je u nadležnosti Ministarstva finansija i trezora BiH i za iste su otvoreni programi posebne namjene u okviru budžeta Ministarstva sigurnosti BiH”, ističe Ministarstvo sigurnosti BiH. 

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je na zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH dostavila izvještaj o utrošku finansijskih sredstava na ime pomoći u vezi migrantske krize u BiH. Prema izvještaju IOM-a iznos odobrenih sredstava koja su upotrijebljena u svrhu ublažavanja efekata migrantske krize u BiH, zaključeno sa 23. martom 2019. godine, iznosi 12.310.384,55 američkih dolara (21,21 milion KM)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ministarstvo sigurnosti BiH ne raspolaže informacijama o projektima drugih međunarodnih organizacija koje koriste finansijska sredstva u svrhu ublažavanja posljedica migrantske krize u BiH”, navodi Ministarstvo sigurnosti BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 11
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME