Portal 072info

Procjene: Za 50 godina BiH će imati samo 1.600.000 stanovnika!?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić, gostujući u Novom danu na N1, kazao je da su radili određene procjene populacije stanovnika u Bosni i Hercegovini u saradnji sa ekspertima UN-a populacijskog fonda, te da su došli do loših podataka.

“Na neki način smo napravili projekcije za sljedećih 50 godina. Imamo više vrsta obrada podataka, odnosno procjena projekcija. Prema jednoj analizi, za 50 godina bit će 1.600.000 stanovnika u BiH. Što je loše skroz”, istaknuo je Fatić. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Govoreći o odlasku mladih iz BiH, naveo je da su vršili procjenu koju su bazirali na podacima iz Eurostata.

“Broj se povećavao zadnjih godina, pogotovo kad uporedimo 2019. sa 2018. godinom. U 2018. je zabilježeno oko 42.000 radnih dozvola, a u 2019. – 71.000. Trend rasta se vidi, i pokazuje kakva je situacija, te koliko građana odlazi u inostranstvo. Sami taj podatak, da za 50 godina možemo imati oko 1.600.000 stanovnika je stvarno loš. Došlo se u situaciju da u nekom periodu možete imati isti broj radno sposobnog stanovništva i stanovništa koje je starije od 65 godina i više, što ni jedna ekonomija na svijetu ne može izdražati”, rekao je Fatić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iznio je i podatke koliko je ljudi u proteklom periodu ostalo bez posla. 

“Napravit ćemo poređenje decembra mjeseca  prošle godine sa mjesecom juna ove godine.  Može se jasno vidjeti da je na nivou Bosne i Hercegovine  manje 26.000 zaposlenih. Za ovaj isti period, isto tako možemo reći, da je za državni nivo, otprilike 20.000 osoba prijavljenih na biro. To je stanje po statističkim podacima”, naveo je Fatić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 40
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

U BiH registrirano 280 novozaraženih i pet preminulih

072info.com

Bh. povorka ponosa pozdravlja novčane kazne političarima

072info.com

LIJEPE VIJESTI: Slovenci priznaju bh. testove

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)