Prodaje se čuvena fotografija “Žena Sarajeva”, početna cijena 1.500 funti

BC629CB3 D07D 406E 95D9 DCC1D1A96061
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Fotografija Melihe Varešanović koju je ratni reporter Tom Stoddart fotografisao u opsadnom Sarajevu, nazvavši je “ženom koja je donijela glamur u ratnoj zoni” stavljena je na aukciju, a početna cijena iznosi 1.500 funti.

Autor ove, kao i mnoštva drugih fotografija, koje prikazuju surovu ratnu stvarnost, je nagrađivani britanski fotoreporter Tom Stoddart, a nastala je 1993. godine.

Autor je i prije dobijao brojne ponude i nagrade, a jedan primjerak ove fotografije ima i poznata holivudska glumica Angelina Jolie.

“Pogledajte ovu sofisticiranu ženu koja se šeće ispred vreća sa pijeskom. Je li to Sophia Loren koja kreće na fotografisanje u studio? Ili možda kraljica koja se nastoji kretati incognito, skrivena od pogleda?

Ovo je Meliha Varešanović i ona ne ide na čaj sa kraljicom, nego na posao. Ona radi u Sarajevu, 1993. je godina i ovaj je grad prošao najdužu opsadu u modernoj historiji. Kroz četiri godine Bosanci su bili zarobljeni od približno 13.000 srpskih vojnika koji su željeli pokoriti grad u cilju stvaranja nove, nezavisne srpske republike”, napisao je svojevremeno “Cracked” magazin o ovoj fotografiji.

Na aukciji je moguće učestvovati na ovom linku.