Portal 072info

Prodaje se „Vema“ Visoko

2b0abb28d4cb2b3d8a94ed0954391806_XL

Agencija za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona je  pokrenula postupak prodaje preduzeća „Velepromet- maloprodaja“ Visoko. Time je otvoren put da se prekine neizvjesnost u kojoj živi nekoliko stotina radnika nekada snažnog i priznatog trgovinskog kolektiva  koji je u posljeratnom periodu samo jedan od primjera privredne devastacije.

Najavom prodaje objekta „Veme“ koja je u sastavu ukupne imovine preduzeća „Velepromet-maloprodaja“ očekuje se i početak procesa zbrinjavanja radnika od kojih su mnogi stekli uslove za penziju p'o godinama života ili radnog staža, ali im doprinosi za tu namjenu sve poslijeratne godine nisu uplaćivani.

„Računamo da će u ovom postupku biti namireni doprinosi za većinu radnika „Veleprometa-maloprodaje“, izjavljuje  Muhamed Husić , ministar za privredu u ostavci, podsjećajući da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona  posebnu pažnju u ovom trenutku posvetila ovom visočkom kolektivu. -Naime,- objašnjava Husić, – Vlada  Zeničko-dobojskog kantona je održala nekoloiko sjednica da bi na kraju, održala i vanrednu sjednicu sedmog februara i to u funkciji Skupštine privrednog društva „Velerpromet maloprodaja“ d.d. Visoko. Tada su usvojeni dokumenti koji bi mogli biti osnova za  izlazak ovog preduzeća iz višegodišnje krize. „Velepromet-maloprodaja“ je najprije bio pogrešno  registrovan. Nije imao nikakvog početnog kapitala niti ostalih zakonom propisanih elemenata na osnovu kojih bi preduzeće moglo  regularno poslovati i privređivati. Takvo stanje odrazilo se i na sam proces privatizacije ovog preduzeća koje je u stopostotnom vlasništvu Kantona.

Sve su to bili razlozi da Vlada ZDK preuzme funkciju Skupštine „Veleprometa“ i  donese rješenja važna za budućnost  „Veleprometa“.

Podsjećanja radi, donesena je Odluka o promjeni oblika organizovanja iz dioničkog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću za koje će biti uplaćen početni kapital u iznosu od 2.000 KM. Dalje,  izglasana je i Odluka o donošenju Statuta Društva koji je urađen u skladu sa Zakonom o privrednim društvima. Odlučeno je da se imenuju članovi  Nadzornog odbora na kraći period , odnosno do postupka konačnog imenovanja.  Za predsjednika Nadzornog odbora imenovan je Adis Čolaković, a za članove Kenan Čeho i Faruk Frljak.

Vlade je dala saglasnost na imenovanje Vitomira Blagojevića za vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća, time je zaokružena pravna regulativa neophodna za ulazak preduzeća u proces male privatizacije.

Podijelite članak