Produžen mandat EUFOR-a u BiH

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je produžilo mandat EUFOR-a. Mirovne trupe u Bosni i Hercegovini ostaju još godinu dana. Za odluku je glasalo svih 15 članica Vijeća sigurnosti. 

Među članovima ovog tijela su i Rusija i Kina, kao članice s pravom veta. One ga nisu iskoristili u ovom slučaju. 

Vjeruje se da Kina i Rusija nisu uložile veto, jer bi to omogućilo SAD i zapadnim saveznicima da rasporede NATO trupe u BiH.

O tome je govorio i Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić. On je kazao da ima čvrste garancije da međunarodna misija neće biti prekinuta. Te da će mandat EUFOR-a biti produžen.. O tome bi se trebalo odlučivati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

“Ako Rusija kaže NE i uloži veto, ja mislim da će NATO zamijeniti EUFOR. Odnosno da budemo realni, većina učesnica EUFOR-a su ujedno i članice NATO Saveza. To ne bi bilo prvi put da se preko noći farbaju vozila i umjesto EUFOR piše nešto drugo, rekao je Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

Nešto slično nedavno je poručio i Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO. On je poručio da ne bi bilo ni u čijem interesu da se prekine misija EUFOR-a u BiH.

“Neću spekulisati o tome da li će mandat EUFOR biti produžen ili neće, ali ću reći da to ne bi bilo ni u čijem interesu zato što prisustvo EU uz podršku NATO pomaže BiH da se suoči s brojnim izazovima koje ima. Naravno, ima mnogo zabrinutosti u vezi s izazovima sa kojima se možemo suočiti u tom slučaju, ali ako se smanji međunarodno prisustvo, i prisustvo misije Althea, već tešku situaciju to bi učinilo još težom”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da NATO zainteresovan za sigurnost na zapadnom Balkanu i da ima prisustvo u BiH kroz Glavni štab NATO u Sarajevu.

GODISNJICA
MARKETING