dodik harmonikas predsjednistvo pjesma snsd OKT18 RSA03
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 1, 2021 @ 6:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Prije trideset godina ove jeseni, Bosna je uronjena u višemjesečnu krizu koja je dovela do tri i po godine rata i najgorih zločina počinjenih na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata.

NER FIT

Separatistički zvaničnici bosanskih Srba uspostavili su paralelne centre moći, potkopali državne institucije i operacionalizirali plan za secesiju i genocid.

Piše: Prof. Hamza Karčić za izraleski Haaretz

Bosna sada prolazi kroz najgoru političku krizu od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat 1995. godine.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Već tri mjeseca, računajući, institucije na državnom nivou su u suštini paralizirane od strane zvaničnika bosanskih Srba. Oni su svoj bojkot pokrenuli još u julu kada je visoki predstavnik (valentin Iznko, op. a. )– međunarodni mirovni izaslanik zadužen za civilnu provedbu mirovnog sporazuma – donio izmjene i dopune Krivičnog zakona kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida koji su Srbi počinili nad Bošnjacima tokom rat.

Ali u posljednjih nekoliko sedmica, taj bojkot je evoluirao u daleko opasniju eskalaciju. Milorad Dodik, tvrdolinijski, autokratski bosanski Srbin, član tročlanog predsjedništva zemlje, pokrenuo je potpuni frontalni napad na bosanske državne institucije koje su garantovale teritorijalni integritet zemlje od poslijeratnog mirovnog sporazuma.

Njegove izjave da je Bosna “nemoguća” ili “vještačka” država koju treba “raspustiti” imaju svrhu: kumulativnim ponižavanjem Bosne i podrivanje njenih institucija Dodik pokušava dokazati da su njene državne institucije nefunkcionalne. i neodrživ, dok istovremeno predstavlja srpski entitet Republiku Srpsku kao model autentične i funkcionalne buduće države.

Dodik se slaže sa svjetonazorom koji je informirao i ratne srpske vođe: otcijepiti se od bosanske države, oslobodivši je muslimanskog stanovništva, i pridružiti se susjednom Beogradu kako bi se formirala ‘Velika Srbija’. On je genocid u Srebrenici nazvao “izmišljenim mitom”. Za Dodika je politika nastavak rata drugim sredstvima.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

** Autor je vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu

LIDER