Prof. Nermin Salkić: Nervira me bahato komentarisanje smrtnosti povezane sa Covid-19 infekcijom

Prof. Nermin Salkić: Nervira me bahato komentarisanje smrtnosti povezane sa Covid-19 infekcijom

Specijalista interne medicine subspecijalista gastroenterolog VD načelnik Klinike za interne bolesti JZU UKC Tuzla prof. dr. sc. Nermin Salkić oglasio se putem svog Facebook profila ‘izrevoltiran’ kako kaže bahatim komentarima u vezi sa smrtnosti koja se dovodi u vezu sa Covid-19 infekcijom.

‘Nervira me bahato komentarisanje smrtnosti povezane sa Covid-19 infekcijom. Kažu da se zrelost nekog društva ogleda u odnosu društva prema najslabijim – djeci i starijim. A padamo svaki dan sa komentarima tipa “umro/la bi svakako – nije umro/la od korone”.

Kao prvo ne umire se od korone i sa koronom! Ovo SA coronom, često čujem, valjda u pokušaju da se bagatelizira uloga virusa, kao da je pacijent umro SA dioptrijom.

Umire se OD korone i ZBOG korone. Šta ovo znači?

Znači da kada mlada osoba koja nema komorbiditeta dobije virus, umre od komplikacija bolesti, kao sto smo skoro imali 2 slučaja u Sarajevu, možemo reći da je umrla OD korone.

Ako starija ili bilo koja druga osoba koja ima pridružena stanja, kao sto je šećerna bolest, visok pritisak, hronični bronhitis i slično, dobije virus, on pogoršava postojeća stanja koja su do tada bila pod kontrolom i nisu ugrožavala pacijenta, dakle mogao bi živjeti jos niz godina, te uz sam Covid, dolazi i do pogoršanja tih postojećih stanja i potpunog sloma organizma i smrti. Dakle virus je razlog za pogoršanje koje dovodi do smrti, te tada možemo reći da je smrt ZBOG korone.

Oko ovih zadnjih je najviše bahatosti. Zašto? Zato što olako uzimamo ta pridružena stanja kao racionalizaciju smrti tih nesretnih ljudi. Evo i primjera kojima sam lično svjedočio:

1. Pacijentica od 64 godine se javlja na našu kliniku jer ima bol u stomaku i proliv. Dolazi na nogama. Ima dijabetes kojeg liječi tabletama. Očekivani životni vijek u takvih pacijenata je minimalno 10 godina. Prijavljuje da je izgubila čulo okusa i mirisa, te je uputimo u Covid bolnicu gdje se ispostavi da je pozitivna. Nakon 5 dana umire. ZBOG corone, sa 10 godina života manje.

2. Pacijent od 68 godina se primi zbog manjeg infarkta. Ima još od ranije visok pritisak. Dobije terapiju i prilikom testiranja se utvrdi da je pozitivan. Premjesti se u Covid bolnicu. Očekivano preživljenje sa ovakvim stanjem i dobi je 7-8 godina. Mrtav nakon 10 dana, opet ZBOG korone. Sa 8 godina života manje.

3. Onkološki bolesnik sa stabilnom bolesću. Očekivano preživljenje 1 godina. Pozitivan na coronu, primljen u Covid bolnicu. Mrtav nakon 7 dana, ZBOG korone, sa 1 godinom života manje.

Šta ovi ljudi imaju zajedničko? Oduzeto im je vrijeme i godine života kojeg su mogli provesti sa svojom obitelji. ZBOG korone. Da – postojeće stanje je pridonijelo, ali da nije bilo korone, i dalje bi mogli biti djedovi, nene, očevi, majke…dakle nije baš da bi “svakako ubrzo umrli”.

Po toj logici mogli bismo im svima smjestiti i metak u čelo, “jer bi svakako umrli”, a to ipak ne radimo. Zato što ćemo svi ostariti jednom. I biti slabi, bolesni, ranjivi.

Dakle ne dozvolite da budete indirektni metak u čelo svojim starijim. Čuvajte sebe i tako čuvajte svoje starije. Niko nema pravo da bilo kome oduzima vrijeme na ovom svijetu’ – navodi prof. dr. sc. Nermin Salkić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica