Profesor Izudin Hasanović: Brčko onemogućava secesiju RS

hasanovic
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Odluke koje vode ka secesiji RS padaju u vodu pred činjenicom na koju u razgovoru za “Avaz” ukazuje i Izudin Hasanović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Teritorija Distrikta Brčko je u nadležnosti države, arbitražnom odlukom za Brčko RS je podijeljena na dva dijela, a jedan od njenih efekata je upravo onemogućavanje secesije.  

Princip mira

– Aneksom 1-A Dejtonskog sporazuma princip mira uspostavljen je kao trajna kategorija, a pravo djelovanja međunarodnih snaga u svim situacijama u kojima one procijene da mir može biti ugrožen. Aktivnosti svih institucija državne vlasti, nacionalnih organizacija, društvenih organizacija i pojedinaca ograničene su kategorijom nepovredivosti mira koji ima supremaciju nad svim drugim pravnim sadržajem – kaže prof. Hasanović.

Ukidanje entitetskih vojski i formiranje OSBiH predstavljale su bitnu fazu primjene prvog dijela Dejtonskog sporazuma i zato se ne mogu tretirati kao prijenos nadležnosti, podsjeća Hasanović, te dodaje da time uloga NATO-a u BiH nije završena, već da NATO ima pravo da procijeni do kada je potrebno njegovo prisustvo u BiH, a prijetnjom miru mogu se smatrati i terorizam, ekstremizam, ugrožavanje integriteta države, izazivanje krize u regionu…

Prema Dejtonskom sporazumu, entiteti su bili obavezni da se podvrgnu arbitraži sporne međuentitetske crte u ovoj oblasti, a konačna odluka donesena je od Arbitražnog tribunala na zasjedanju u Beču 5. marta 1999. godine.

Konačna odluka

– Konačnu odluku donio je predsjedavajući arbitar Robert Oven (Owen) i ona sadrži nekoliko bitnih obavezujućih elemenata koje su aktuelnije i značajnije danas više nego ikada. Tribunal je odbio da Brčko pripadne RS ili FBiH i definirao je Brčko kao posebnu cjelinu izuzetu iz isključive kontrole jednog ili drugog entiteta – ističe Hasanović.

Konačna odluka je donesena u skladu s Dejtonskim sporazumom i sadrži i teške kazne za entitet koji je ne bude poštovao, pa i onu da teritorija Distrikta bude dodijeljena drugom entitetu.

– Status Distrikta danas trajno onemogućava secesiju RS od BiH. Ustavnim amandmanom je potvrđena i ojačana konačna arbitražna odluka i dat joj je potpuni legitimitet, što dodatno osigurava teritorijalni integritet države, a dijeleći pravno i fizički RS, sprečava je da realizira secesiju od BiH – kaže Hasanović.

Bez ovlaštenja

– Amandmanom na Ustav BiH, koji je donijela Parlamentarna skupština 26. marta 2009., Distrikt Brčko BiH je definiran kao posebna teritorijalna jedinica pod nadležno