Portal 072info

PROGOVORIO ADVOKAT: Saznajte sve o cesti smrti na kojoj su stradali Toše, Emir…

Krešimir Škarica spletom nesretnih okolnosti specijalizirao se za nesreće na ‘ukletoj dionici’ A3. Zastupao je obitelj pokojnog pjevača Toše Proeskog, angažirala ga je i obitelj glumice Dolores Lambaše, a kako neslužbeno doznajemo, trebao bi zastupati glumca Emira Hadžihafizbegovića. Tvrdi da do nesreća dolazi zbog duge, monotone ceste.

Zagrebački odvjetnik Krešimir Škarica spletom nesretnih okolnosti specijalizirao se za prometne nesreće na autocesti A3. Naime, sve tri nesreće dogodile su se na razmaku od 140 km dionice autoputa Zagreb – Lipovac, sve u razmaku od nekoliko dana tokom desetog mjeseca u godini…

Mnogo se pričalo o tome da je cesta “ukleta”, ali Škarica tvrdi nešto drugo:

– Dionica je problematična jer je monotona, jednolična i zato zamorna. Vozači se na tom dijelu autoputa opuste te nemaju realnu sliku o kretanju vozila i brzini pa ne stignu na vrijeme reagirati na iznenadne prepreke. Za razliku od drugih cesta u Hrvatskoj, upravo ova dionica autoceste traži od vozača da budu sto posto koncentrirani jer nema interakcije s okolinom. Ako su umorni i nekoncentrirani, nesreće su ovdje česte, teške i često puta sa smrtnim ishodima – objašnjava Škarica.

POGIBIJA TOŠEA PROESKOG. Neposredno nakon Tošine pogibije pojavila se teorija zavjere koju je istraživao i jedan makedonski novinar, no Škarica je opovrgnuo takva nagađanja.

– Ljudi najčešće iz sasvim pogrešnih motiva i neznanja, ali i želje za medijskom pažnjom, hoće sudjelovati u takvim postupcima, pa pričaju svakakve besmislice. Njegova smrt bila je velika tragedija i za obitelj, i za javnost, i za umjetnost, ali i za mene osobno jer smo ga jako voljeli i ja i moja djeca. U tako kompleksnom slučaju kao što je bila Tošina smrt trebalo je biti uključeno najmanje 10-15 ljudi, pa priča o zavjeri jednostavno ne drži vodu. Taj predmet je i kazneno-pravno riješen vrlo brzo, kao i postupak za naknadu štete, a ja sam s obitelji Proeski ostao u prijateljskim odnosima.

Kad govori o detaljima nesreće, kaže kako je i taj put, kao i u svakom predmetu koji dobije, najprije detaljno iščitao nalaz vještaka, a zatim otišao na mjesto nesreće i provjerio svaki detalj iz zapisnika.

– To uvijek radim kako bih što bolje bio upućen u slučaj i kako bih se dobro pripremio za sudski postupak. Mnogi se pitaju kako je moguće da je Toše poginuo u robusnom terencu, no zapanjujuća je činjenica da tijelo težine 80 kg pri brzini od 100 km/h ima udarnu težinu od 17 tona. Pri takvim brzinama mala je ŠANSA da čovjek preživi – objašnjava nam Škarica.

SMRT DOLORES LAMBAŠA. I glumica Dolores Lambaša poginula je kraj čvora Sredanci prije godinu dana, također u terencu iz kojeg je ispala nakon što je vozilo, koje je vozio njen kolega Stojan Matavulj, sletjelo s ceste. U ponedjeljak je na sudu u Slavonskom Brodu Škarica bio i na pripremnom ročištu na kojem se Matavulj izjasnio da se ne osjeća krivim za nesreću i Lambašinu smrt. Škarica, koji zastupa obitelj lAMBAŠA, smatra da terenci nisu garancija sigurnosti putnika.

– U pravilu crash-testovi koje pratim uvjerili su me da su limuzine ipak sigurnije jer su stabilnije i niže – objašnjava Škarica.

NESREĆA U KOJOJ JE UČESTVOVAO HADŽIHAFIZBEGOVIĆ. Glumac Emir Hadžihafizbegović također je nedavno nastradao u nesreći na istoj kobnoj dionici. On je vozio Škodu.

Do nesreće je došlo nakon što je nepoznati vozač porušio svjetleću signalizaciju koja je zbog radova na autocesti A3 kraj mjesta Bročice promet preusmjeravala u desnu traku.

Vozač je pobjegao, a policija ga još nije našla. Dvadesetak minuta poslije na te je iste znakove naletio drugi vozač te mu je pukla guma. Stao je u lijevu traku i sa suvozačicom izašao zamijeniti gumu. Tada je Škodom naišao bosanskohercegovački glumac i, kako je bio mrak, pregazio ženu. U nesreći je i sam teško nastradao te se još oporavlja.

– Nakon svake nesreće liječnik vještak, patolog, utvrđuje primarne, sekundarne i tercijarne ozljede. Primarne su najčešće i smrtonosne, a vještak utvrđuje gdje su nastale – u vozilu ili izvan njega. Sigurnosni pojas je samo jedna od okolnosti koju razmatraju jer ni on ni zračni jastuk ne štite uvijek od ozljeda. I Toše je, kao i Dolores, primarne ozljede, koje su bile i smrtonosne, dobio u vozilu. Iako ne smijem prejudicirati, jer tek čekam postupak, znam otprilike u kojem smjeru će ići dokazi obrane i dokazi osiguravajućeg društva u odštetnom zahtjevu.

Očekujem da će se u postupku razmatrati je li ona znala da je vozač bio pod uticajem alkohola pa je dobrovoljno pristala na vožnju s njim, je li imala vezan sigurnosni pojas ili nije… Mora se utvrditi je li bila s njim večer prije nesreće ili ne, je li bilo svjedoka, zatim je li on izgledao da je pod uticajem alkohola… Dolores nije bila kvalificirani promatrač jer nema stručna znanja kako bi procijenila je li netko alkoholiziran ili ne.

Škarica, koji se specijalizirao za prometne nesreće, diplomirao je pravo u Splitu, a istodobno i kriminalistiku na Policijskoj akademiji u Zagrebu gdje je dvije godine radio kao profesor. Nakon toga otvorio je vlastiti odvjetnički ured.

24sata.hr

Podijelite članak