Program reorganizacije rudnika FBiH u krizi: Šta će biti sa rudarima?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prema ranijim najavama iz Federalne vlade, oko 2.200 radnika je višak u sedam rudnika koliko ih posluje u Koncernu Elektroprivrede.

Predložena sistematizacija, koju su u okviru programa restrukturiranja rudnika u Federaciji uradili predstavnici Elektroprivrede i uprava rudnika koji posluju u njenom koncernu, nema podršku Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji. Predstavnici sindikata jednoglasno su zauzeli stav od kojeg, kako navode, neće odustati.
IZUDIN SPAHIJAJ, predsjednik Sindikata RMU Zenica:

“Gore je zaključak donesen, nema potpisivanja dok se ne napravi akt kako riješiti rudare koji nisu u sistematizaciji. Znači, nije višak radnika, nego nisu u sistematizaciji. Na koji način i kad njih zbrinu, potpiše se taj akt, onda možemo pričati o sistematizacijama”.

ČITAJ JOŠ:  'Krimolovci' u oktobru zaprimili 396 poziva

Prema predloženoj sistematizaciji 2.200 radnika u sedam rudnika je višak, odnosno nisu predviđeni u sistematizovanim radnim mjestima. Od ovog broja u zeničkom rudniku je 370, a u Rudniku mrkog uglja Kakanj čak 500 radnika nije obuhvaćeno novom sistematizacijom. U Sindikatu kakanjskog rudnika imaju i prijedlog kako da na adekvatan način budu zbrinute njihove kolege.
ABDEL FAZLIĆ, predsjednik Sindikata RMU Kakanj:

“Mi tražimo da se eventualni višak, kod nas u Sindikatu ne postoji višak, znači eventualni višak da se zbrine na socijalno prihvatljiv način ili , kao 2003. i 2004.godine u Elektroprivredi BiH.”

ČITAJ JOŠ:  Budžet institucija BiH za 2020. godinu će biti razmatran po skraćenom postupku

Iz Federalne vlade ranije su potvrdili da će restrukturiranje pratiti programi socijalnog zbrinjavanja. Međutim, do sada ti programi nisu predstavljeni sindikatima. Najavljeno je i to da će cijeli posao oko restrukturiranja rudnika biti završen u ovoj godini.
NERMIN DŽINDIĆ, ministar industrije, energije i rudarstva FBiH:

“Dakle sa krajem godine bi trebali sve ove faze preći da bi znali koji od rudnika će u budućnosti u fulu raditi, koji će raditi sa smanjenim kapacitetima, a koji neće raditi.”

ČITAJ JOŠ:  Narod i pravda spremila tortu: Konaković i košarkaška lopta

Bilo koji od modela zbrinjavanja radnika da se primijeni, a radi se o prekvalifikaciji, dokupu radnog staža radi penzionisanja, te stimulativnim otpremninama, trebaće milioni maraka. U zeničkom Rudniku to će biti poseban problem, jer su rudari 10 godina primali neto plate zbog čega 38 sada već bivših komorata, koji su u prošloj godini stekli uvjete za penzionisanje, i dalje čeka uplatu doprinosa i konačni odlazak u pošteno zarađenu penziju.

GODISNJICA
MARKETING