Proizvođač najpoznatijih cigareta šokirao objavom: “Gasimo brend, najbolje je da prestanete pušiti”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Duhanska grupa Philip Morris potvrdila je da će u budućnosti zabraniti konvencionalne cigarete. To također znači: slavna duhanska cigareta Marlboro uskoro će biti historija.

Ista kompanija proizvodi i Chesterfield, te L&M cigarete.

Već u ljeto 2021, izvršni direktor duhanskog diva Jacek Olczak najavio je: “Brend Marlboro će nestati. Prvi najbolji izbor za potrošače je prestanak pušenja. Ako to ne učine, sljedeća najbolja stvar je prijeći na bolje alternative.”

Berlinu dodatno šokirao javnost kazavši da se bliži kraj konvencionalnim cigaretama. Novi grijači duhana – trebali bi biti budućnost industrije.

“Cigarete pripadaju muzejima. Vrijeme je da probamo nešto drugo”, izjavio je.

Izaći ćemo iz posla s cigaretama i nuditi samo proizvode smanjenog rizika”, kazao je i Markus Essing, izvršni direktor Philipa Morrisa u Njemačkoj i Austriji. Kada tačno? To je još uvijek nejasno.

“Možemo postaviti vrijeme kraja, ali ga još nismo definirali.”

Međutim, za ljubitelje Marlbora to znači zbogom.

Umjesto svjetski poznatog brenda, prodaju bi uskoro trebali pokrenuti navodno manje štetni grijači duhana. Prema riječima kompanije, na taj bi se način trebalo proizvesti 95 posto niže razina štetnih sastojaka u odnosu na cigarete. Nikotin je još uključen, tako da i grijači duhana stvaraju ovisnost.

Trenutno 35 posto prometa kompanije čini prodaja grijača duhana, a za dvije godine oni bi već trebali činiti polovinu ukupnog prometa. Prema podacima grupe Philip Morrisa, u Njemačkoj, “cigaretu budućnosti” koristi već milion korisnika, a u svijetu oko 20 milijuna, javlja Fenix-magazin.