Screenshot 2 30
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Proizvođači viskija nazdravili su nakon što su se Velika Britanija i SAD dogovorile da obustave odmazde na robu, uključujući škotski slad, na pet godina, u deeskalaciji transatlantskog trgovinskog spora koji traje skoro dvije decenije.

Liz Truss, britanska sekretarka za međunarodnu trgovinu, rekla je da je s Washingtonom postignut historijski dogovor kako bi se osiguralo da carine, koje su uticale na izvoz Velike Britanije u SAD u vrijednosti od 550 miliona funti, i dalje budu suspendovane.

To se događa nakon što je administracija Bidena dogovorila sličnu nagodbu s EU, dok vlade s obje strane Atlantika poduzimaju veće korake kako bi riješile tenzije oko subvencija za proizvođače aviona Airbus i Boeing, piše The Guardian.

Sedamnaestogodišnji spor, najdugovječniji u historiji Svjetske trgovinske organizacije, doveo je do štetnih carina koje se naplaćuju za proizvode s obje strane zbog neslaganja oko podrške za proizvodnju velikih civilnih aviona.

Britanska roba koja je bila na meti carina, granični porezi koje plaćaju kupci roba iz druge zemlje, uključivala je kašmir, mašine i škotski viski od jednog slada.

Iz Udruženja škotskog viskija kazali su da su protekle dvije godine carine, koje je prvi uveo Donald Trump, bile izuzetno štetne za industriju, jer je gubitak od preko 600 miliona funti u izvozu u SAD izazvan carinom od 25 posto na pojedinačni slad.

“Ovim sporazumom uklanja se opasnost ponovnog uvođenja carina na škotski viski i omogućava destilerijama da se usredotoče na oporavak izvoza na naše najveće i najcjenjenije izvozno tržište”, kazala je Karen Betts, izvršna direktorica trgovinskog tijela.

Carinama od desetine miliona funti izvoza pogođene su svinjogojci u Yorkshiru, proizvođači sira iz stiltona u Midlandsu, proizvođači kašmira u Ayrshireu, proizvođači građevinskih vozila i proizvođači likera.

Britanija je bila umiješana u spor kao članica EU, ali je početkom ove godine ublažila tenzije jednostranim obustavljanjem carina za SAD. Vlada je rekla da je to ohrabrilo SAD da se dogovore o četveromjesečnoj suspenziji carina, sve dok obje strane ne pregovaraju o dugoročnijem sporazumu.

Velika Britanija i SAD sada će raditi zajedno na primjeni sporazuma u praksi i jačanju saradnje u sektoru velikih civilnih zrakoplova, navodi se.

To se događa nakon što se Liz Truss u Londonu sastala s američkom trgovinskom predstavnicom Katherine Tai.

“Ovaj dogovor povlači liniju ispod nevjerovatno štetnog problema i znači da se možemo usredotočiti na podizanje naših trgovinskih odnosa sa SAD-om na sljedeći nivo, uključujući bliskiji rad na osporavanju nelojalnih praksi država poput Kine i korištenje snage slobodne trgovine kako bismo izvukli najbolje od pandemije”, kazala je Truss.