Portal 072info

Projekat prečišćavanja otpadnih voda u Zenici

U okviru programa „Njemačka finansijska saradnja sa Bosnom i Hercegovinom“ uveliko se vrše priprema za projekat: Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Zenici.

U sklopu Misije tehničkog stručnjaka za pripremu projekta, učesnici u projektu, njemačka bankarska grupacija KfW, Švicarska agencija SECO i JKP „VIK Zenica“ posjetili su Gradsku upravu i gradonačelnika Fuada Kasumovića upoznali sa trenutnim stanjem i pitanjima koja treba razriješiti kako bi Zenica dobila grant sredstva za rješavanje ovog veoma važnog ekološkog pitanja u gradu.

Radi se o prečišćavanju otpadnih voda iz domaćinstava, ali i onih koje potiču iz industrijskih postrojenja ArcelorMittala i RMU Zenica.

Gosti su željeli da se uvjere da će gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Kasumovićem ispuniti ugovorene obaveze i pomoći da se u hodu rješavaju svi eventualni problemi.

Gradonačelnik je pružio uvjeravanja partnerima u projektu da će gradska administracija učiniti sve na izdavanju potrebnih dozvola, kao i na realizaciji pratećih projekata koji bi zajednici pokazali već u ranoj fazi dobrobiti ovakve saradnje, a radi se konkretno o izgradnji jedne dionice biciklističke staze. Zahvalio je gostima što su mu pružili priliku da već u prvim danima mandata dobije priliku pokazati efikasnost uprave i spremnost da se u jednom ovako važnom projektu život građana dovede na viši nivo, a zaštita okoliša učini prioritetom u svim narednim aktivnostima.

Dobivši pohvale za angažman uprave i JKP „VIK Zenica“ u dosadašnjoj fazi realizacije projekta, Gradonačelnik je obećao i posredovanje kod rješavanja obaveza ArcelorMittala i RMU Zenica koji sa svoje strane moraju provesti tretman industrijskih otpadnih voda kako bi projekat imao svoj puni smisao.

zenica.ba

Podijelite članak