Portal 072info

PROJEKAT ZENIČKIH SREDNJOŠKOLACA: Razmjena učenika Prve gimnazije i Medicinske škole (FOTO)

Zenički srednjoškolci ne prestaju sa svojim aktivnostima, a ovaj put riječ je o projektu „Razmjena učenika“ koji je realizovan u saradnji dvije zeničke škole i to Prve gimnazije i Medicinske škole. Naime, učenici su na jedan dan prisustvovali nastavi u drugoj školi, a ovaj projekat imao je za cilj da upozna srednjoškolce sa načinom rada drugih škola i njihovih zaposlenika te omogući učenicima da stiču različita iskustva i nova poznanstva.

Podstaknuti pozitivnim iskustvima ovog projekta, Vijeća učenika navedenih škola u planu za naredni period imaju još novih i zanimljivih projekata. U nastavku donosimo utiske srednjoškolaca koji su učestvovali u ovom projektu koji pokazuju da je i ovaj projekat uspješno realizovan.

-“Ideja za samu realizaciju ovog projekta mi se jako dopala, također, istim sam jako oduševljena. Drago mi je što smo uspjeli uvesti nešto novo u naše školovanje. Sama posjeta Medicinskoj školi je jedno veliko iskustvo, kako zbog novog stečenog znanja, tako i zbog novih sklopljenih prijateljstava” -istakla je učenica IV razreda Prve gimnazije u Zenici, Farisa Babić.

“Ovaj projekat razmjene učenika mi se dopao. Posebno bih izdvojila čas biologije kod profesora Nasera. Mnogo zanimljiv dan i super iskustvo, da vidimo kakav je to jedan dan u nekoj drugoj školi. Sve pohvale za organizaciju i za samu ideju razmjene sa Medicinskom školom. Došla sam u jako zanimljiv razred i sa njima sam dijelila utiske o pojedinim profesorima i časovima na koje smo trebali ići.” – kazala je Azra Hamidović, učenica III razreda Medicinske škole.

“Projekat „Razmjena učenika“realizovan je veoma dobro, a učenici Medicinske škole su nas prelijepo ugostili. Osim zdravstvene njege i zubotehničara, obišli smo i druge kabinete. Dosta toga sam naučio od učenika koji su prošli određene stvari kroz praktičnu nastavu. Pohvale učenicima koji su se pobrinuli za nas, direktoru, profesorima koji su bili veoma ljubazni.” – izjavio je Alem Telalović, učenik IV razreda Prve gimnazije u Zenici.

“Bili smo u obilasku škole i obišli smo razne kabinete i neka mjesta kao što su: sportska sala, biblioteka, zbornica, ured pedagoga i direktora. Cjelokupan utisak je odličan i posebno mi se dopao obilazak biblioteke u kojoj smo pronašli jako zanimljivu literaturu iz oblasti medicine. Jako sam zadovoljan ovim projektom i kao predsjednik Vijeća učenika Medicinske škole volio bih nastaviti saradnju sa Prvom gimnazijom.” – kazao je svoje impresije Ermin Mandžuka, učenik III razreda Medicinske škole.

“Bilo je ekstra na razmjeni. Domaćini su bili veoma ljubazni, približili su nam šta sve rade na nastavi. Mnogo toga smo naučili, a što je najvažnije zabavili smo se i stekli nova prijateljstva.” – govori Ahmed Jašarević, učenik I razreda Prve gimnazije u Zenici.

“Vidjeli smo zapravo da Prva gimnazija i nije toliko strašna kako pričaju” – izjavila je Zana Mujčinović, učenica IV razreda Medicinske škole.

“Sve je bilo zanimljivo, počevši od upoznavanja samog prostora škole pa do prisustva različitim časovima. Svi su složni, ljubazni i naravno humani. Jedan dan u takvoj školi je iznimno kratko vrijeme, pa bi bilo veoma lijepo da ovakav projekat bude organizovan i da traje duže” – kazala je Fatima Hasić, ulenica II razreda Prve gimnazije u Zenici.

“Prisustvovali smo na 7 časova i na svim smo primjetili da svaki od profesora ima poseban pristup prema učenicima koji nam se svidio. Također i njihov trud i zalaganje da učenike navedu na razmišljanje je za svaku pohvali. Svidjela nam se i uređenost i izgled Prve gimnazije , cjelokupan rad i zalaganje u ovoj školi što nas je podstaklo da razmišljamo o nekim promjenama u našoj školi.” – ističe Medina Smailbegović, učenica I razreda Medicinske škole.

“Ovo je jedno veliko iskustvo za nas. Čuli smo mnoge stvari koje nam mogu pomoći u daljem školovanju ali i u životu. Projekat ovog tipa i saradnja između škola definitivno treba da bude nastavljena.” – zaključila je Šeherzada Begagić, učenica IV razreda Prve gimnazije u Zenici.

Kako je to izgledalo na projektu razmjene srednjoškolaca u ove dvije zeničke škole, pogledajte u nastavku?!

[Galleries 502 not found]

Podijelite članak
  • 1
    Share