Promjene na noktima koje ne trebate zanemarivati, šta nam poručuju

60137268b9e92fe16a21135e619991be jpg pagespeed ce FPiuuAcUkL

Promjene na noktima mogu biti alarm da sa našim organizmom nešto nije u redu, pa svakako pratite pojave na noktima poput zadebljanja, bijelih mrlja ili odvajanja dijela nokta.

Ukoliko primijetite zadebljanje nokta ili uzdigutu površinu pločice nokta to bi moglo imati veze sa prehranom, bolestima kože ili navikama.

Zadebljanja na noktima mogu ukazivati na nedostatak sumpora ili silicija koji se ne spominju često kao samostalni elementi, ali su bitni za očuvanje zdravlja i prevenciju hroničnih bolesti. Sumpora ima u hrani bogatoj proteinima, poput mesa, peradi, jaja i mlijeka.

Ako se stanje nokta ne popravi promjenom prehrane, trebalo bi isključiti medicinska stanja kao što su psorijaza, ekcem, gljivična infekcija, trauma i povredu najčešće na noktima nogu usljed ortopedske problematike.

Žuti nokti

Žutu boju na noktima mogu izazvati cigarete ili korištenjetamnijih boja lakova bez baze.

Bolest pluća ili reumatoidni artritis mogu biti uzrok žutih noktiju, a žuta boja nokta može biti znak i infekcije nokta.

Suhi, lomljivi nokti

Ako vam nokti lahko pucaju ili im nedostaje sjaj, uzrok se vjerojatno može pronaći u prehrani.

Prehrana bogata B vitaminom povećat će čvrstoću nokta. Suhoća i lomljivost noktiju može biti povezana sa iscrpljenošću i bolestima poput inzulinske rezistencije, dijabetesa, anemije i bolesti štitnjače, a redovno se viđa u starijoj životnoj dobi kao oblik starenja nokta.

Raznolika prehrana bogata vitaminima (A, B, C, D) i mineralima (kalcij, magnezij, željezo) osnova je zdravog izgleda noktiju.

Bijele flekice

Bijele fleke na noktu obično su posljedica povreda ili trauma usljed kojih dolazi do ulaska zraka pod ploču nokta i najčešće ne ukazuju na zdravstveni problem.

Mehki nokti koji se gule

Mehki nokti koji se lahko savijaju i gule na površini mogu biti posljedica prečestog pranja ruku, povećanog kontakta sa hemikalijama ili nastati kao rezultat loših prehrambenih navika.

Hranu obogatite silicijem, proteinima i kalcijem.

Odvajanje nokta od podloge

Odvajanje nokta naziva se oniholiza, a može biti uzrokovana kožnim bolestima kao što su psorijaza, ekcem ili gljivična infekcija noktiju. Dio nokta zahvaćen oniholizom promijenjene je boje, bijelo-žut, za razliku od zdravog nokta koji je roza boje. Oniholiza može biti uzrokovana bolestima štitnjače, lijekovima ili ponavljanom traumom kao što je navika kad se u strasnim situacijama zubima ili noktom susjednog prsta nokat vuče i podiže.

Ljekara bi trebali posjetiti ako primijetite promjene u kvalitetu noktiju poput stanjivanja, pucanja ili razlike u obliku ili boji, a posebno ako postoje bolovi ili krvarenja bez poznatog uzroka i najbolje je pregled obaviti kod dermatologa.

Promjene na noktima obično nisu jedini znak zdravstvenog disbalansa, već samo “jedan u nizu“, pa bi trebala obratiti pažnju na sve ostale simptome, ne samo na nokte.