Portal 072info

Promocija romana Oblak boje kože autora Nebojše Lujanovića u BNP Zenica

Odsjek za b/h/s jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem organizira promociju romana Oblak boje kože autora Nebojše Lujanovića, Novotravničanina sa mjestom prebivališta u Splitu.

Budući da se roman bavi tematikom položaja Roma i romske populacije, promocija će biti povod za razgovor o Drugom i Drugačijem koji nas svakodnevno okružuju i, htjeli mi to ili ne, utječu na nas kao i mi na njih. Različiti stereotipi, zatvorenost sredine, nametnuti stavovi i mišljenja, kulturno okruženje samo su neki od uvjeta u kojima se oblikuje i obitava Drugo i Drugačije.

Od Zagreba do Bosne, od sadašnjosti do prošlosti, od romskoga geta u središtu Zagreba do Auschwitza i slabije poznatoga romskoga Holokausta, od sanjanog normalnog života do ratnih trublji, Nebojša Lujanović u svome novom romanu Oblak boje kože pripovijeda o krivnji i pravdi, o žrtvama i onima drugima, prije svega o Romima i njihovoj kulturi, o onima istinskim Drugima koje ne vidimo i koji su uvijek u središtu tragedije.

Promotori i učesnici Predstave o Drugom, pored autora, bit će univerzitetska profesorica Edisa Gazetić, te književnici Selvedin Avdić i Goran Simić, kao i moderatorica Alica Arnaut.
Pozivamo Vas da prisustvujete promociji i upoznate Druge i Drugačije..

Podijelite članak