Pronađena vakcina protiv HIV-a?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

607_20130912111755_hiv_budding_color

Američki naučnici su stvorili vakcinu koja štiti od Simian Immunodeficiency Virus (SIV), virusa koji je sličan virusu HIV-a. Testiranja su vršena na majmunima.

Američki naučnici su saopštili da je vakcina djelotvorna kod devet od 16 majmuna, te da oni planiraju nastaviti testiranje i usavršavanje vakcine koja bi mogla biti lijek protiv HIV-a.

„Uz vrlo stroge kriterije možemo reći da u tijelima majmuna nije ostalo virusa“, rekao je profesor Louis Picker iz Instituta za cjepivo i genske terapije u Oregonu.

ČITAJ JOŠ:  Uskoro ćete moći vidjeti koji Facebook prijatelji dijele lažne vijesti

Američki naučnici u svom istraživanju su analizirali virus SIVmac239 koji je 100 puta smrtonosniji od HIV-a. Majmuni zaraženi njime obično su umiru u roku od dvije godine. Vakcina se temelji na virusu citomegalovirusu (CMV) iz porodice herpesa, koji je iskorišten kako bi se obrambeni sistem pokrenuo na borbu protiv molekula SIV-a. Majmuni su pozitivno reagirali na vakcinu i bili su otporni na virus i nakon tri godine.

„Moguće je da je SIV toliko jak da je najbolje što će se ikada moći postići. U tijelu se odvija borba. U pola slučajeva cjepivo pobijedi, a u pola ne“, dodao je profesor Picker.

ČITAJ JOŠ:  Da li ste znali koja značenja skrivaju svjetski poznati logotipi?

Mnogi naučnici tvrde da se virus HIV, koji uzrokuje smrtonosnu bolest AIDS, na ljude prenio sa majmuna krajem 19. stoljeća. To se najvjerovatnije desilo u zemljama Subsaharske Afrike, gdje ljudi jedu meso majmuna.

federalna.ba

GODISNJICA
MARKETING