Pronađena vakcina protiv HIV-a?

Pronađena vakcina protiv HIV-a?

607_20130912111755_hiv_budding_color

Američki naučnici su stvorili vakcinu koja štiti od Simian Immunodeficiency Virus (SIV), virusa koji je sličan virusu HIV-a. Testiranja su vršena na majmunima.

Američki naučnici su saopštili da je vakcina djelotvorna kod devet od 16 majmuna, te da oni planiraju nastaviti testiranje i usavršavanje vakcine koja bi mogla biti lijek protiv HIV-a.

„Uz vrlo stroge kriterije možemo reći da u tijelima majmuna nije ostalo virusa“, rekao je profesor Louis Picker iz Instituta za cjepivo i genske terapije u Oregonu.

Američki naučnici u svom istraživanju su analizirali virus SIVmac239 koji je 100 puta smrtonosniji od HIV-a. Majmuni zaraženi njime obično su umiru u roku od dvije godine. Vakcina se temelji na virusu citomegalovirusu (CMV) iz porodice herpesa, koji je iskorišten kako bi se obrambeni sistem pokrenuo na borbu protiv molekula SIV-a. Majmuni su pozitivno reagirali na vakcinu i bili su otporni na virus i nakon tri godine.

„Moguće je da je SIV toliko jak da je najbolje što će se ikada moći postići. U tijelu se odvija borba. U pola slučajeva cjepivo pobijedi, a u pola ne“, dodao je profesor Picker.

Mnogi naučnici tvrde da se virus HIV, koji uzrokuje smrtonosnu bolest AIDS, na ljude prenio sa majmuna krajem 19. stoljeća. To se najvjerovatnije desilo u zemljama Subsaharske Afrike, gdje ljudi jedu meso majmuna.

federalna.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica