Prosječna plata u RS-u u novembru 1.030 KM, građevincima samo 750 maraka

radnici 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, najveća prosječna plata u novembru u Republici Srpskoj isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i to 1.519 KM, dok su najnižu dobili radnici u građevinarstvu 750 KM.

Tako je prosječna neto plata, nakon oporezivanja, isplaćena u novembru ove godine iznosila 1.030 KM i veća je za tri KM u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u oktobru.

“Niske prosječne plate u novembru primili su radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 828 KM, zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 766 KM, u trgovini 799 KM, kao i u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva 764 KM”, saopštili su iz Sindikata.

Sindikalna potrošačka korpa za novembar 2021. godine iznosi 2.015 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,1 posto.

“Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prijevoz, obrazovanje i kulturu”, navode iz Sindikata.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u novembru trošile za nabavku prehrane 780 KM, za stanovanje i komunalne usluge 591 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 111 KM.

Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 156 KM, higijena i njega zdravlja 92 KM, prijevoz 200 KM, a obrazovanje i kultura 83 KM.