Protest zasposlenika u državnim institucijama: Ljudi odlaze i u Bingo zbog većih primanja

220310 protesti drzavni sluzbenici 48049
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Protest članova Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine održan je danas ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Ovi zaposlenici, nezadovoljni primanjima i nepostojanjem kolektivnog ugovora s poslodavcem, ističu da su njihove plaće loše i za 25 posto do 35 posto manje nego kod kolega koje iste poslove obavljaju u institucijama nižih nivoa vlasti.

Predsjednik Sindikata Salih Karčić, u izjavi novinarima podsjeća da je današnji protest četvrti od aprila prošle godine i da će biti održani i novi.

Kao primjer lošeg statusa zaposlenika u bh. institucijama, navodi da osnovica za obraćun njihovih plaća od 475,69 KM nije mijenjana 12 godina. Sav kvalitetan kadar odlazi, neki, primjerice, u Bingo jer tamo imaju bolja primanja, naveo je Karčić.

ČITAJ JOŠ:  Povećane plate zaposlenicima državne službe, sudske vlasti, javnih ustanova u FBiH i policajcima

Radnica koja čisti kabinet prima plaću od 475,69 KM, dok ministar ima deset njenih plaća, ističe on također.

Članovi Sindikata izrazili su nezadovoljstvo i zbog toga što još nije usvojen ovogodišnji državni budžet. Na osnovu Odluke o privremenom finansiranju, osnovica za obračun njihovih plaća za ovogodišnji prvi kvartal ostala je ista kao i 2020. godine.

Na koncu, Karčić navodi da je protest organiziran zbog ugrožavanje prava na život jer ovim uposlenicima je ugrožena egzistencija.

ČITAJ JOŠ:  Džinovski vrganji ubrani u fojničkim krajevima

– Dugogodišnja politika vladajućih stranaka (DF, SDA, HDZ i SNSD) i urušavanje državnih institucija dovelo je zaposlene u situaciju da sa svojim primanjima već duže nisu u mogućnosti prehraniti porodice. Imaju pravo na rad, zaposleni su, ali od plate ne mogu da prežive – rekao je predsjednik Sindikata.

On tvrdi da je na sceni realizacija dugogodišnjeg projekta urušavanja državnih institucija i da su se zaposlenici obraćali ambasadama zapadnih zemalja i drugim međunarodnim predstavnicima tražeći da spriječe taj proces, ali ni do danas nije bilo nikakvog odgovora.

ČITAJ JOŠ:  S budžeta na budžet: U BiH i državni službenici mogu biti izabrani zvaničnici

– Mi smo jedina država u Evropi koja nema potpisan kolektivnih ugovor sa zaposlenima u državnim institucijama – ističe Karčić i dodaje da zaposlenici zbog toga rade u pravnoj nesigurnosti i strahu.

Kolektivni ugovor tri reprezentativna sindikata je dostavljen Vijeću ministara BiH na potpis u decembru 2019. godine, ali ni s te adrese nije bilo odgovora ni do danas, naveo je taj sindikalac.

GODISNJICA
MARKETING