Protesti mogu, ali ne i nasilje

Protesti mogu, ali ne i nasilje

E9B64625-A661-4773-B95F-DEFFC7969793_mw1024_n_s
„Policija je dužna da u svom radu primjenjuje najviše standarde zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda”, zaključak je sinoćnjeg sastanka.

Najodgovorniji ljudi u Vladi Federacije BiH, Tuzlanskom, Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu, sinoć su na hitnom sastanku razmotrili bezbjednosnu situaciju u FBiH nakon posljednjih događaja u Tuzli i drugim federalnim gradovima, te definisali dalje korake i mjere na uspostavljanju javnog reda i mira.

Ocijenjeno je da svi imaju pravo na mirno izražavanje nezadovoljstva i proteste, ali da niko nema pravo na nasilničko ponašanje i ugrožavanje bezbjednosti.

Sastanku, koji je sinoć u sjedištu Vlade u Sarajevu sazvao premijer FBiH Nermin Nikšić, prisustvovali su kantonalni premijeri, federalni i kantonalni ministri unutrašnjih poslova, policijski komesari, direktor Federalne uprave policije (FUP) i tužioci.

Učesnici sastanka su zaključili da je policija dužna da u svom radu primjenjuje najviše standarde zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, te očekuju od nadležnih da utvrde činjenično stanje u vezi sa protestima i pokrenu postupke utvrđivanja odgovornosti, prenose federalni mediji.

Na sastanku je konstatovano da građani opravdano iskazuju nezadovoljstvo zbog neprocesuiranja privatizacijskih pljački i uništavanja desetina preduzeća, za što niko nije odgovarao, te je postignut konsenzus da je neophodno angažovati sve nadležne policijske i pravosudne strukture da bi se otvorile istrage i procesuirali odgovorni za privatizacijsku pljačku i privredni kriminal.

Nikšić je nakon sastanka izrazio žaljenje zbog činjenice da je jedan policajac tokom nereda zadobio ozbiljne povrede, kao i zbog svih drugih povrijeđenih građana i službenih lica.

“Želimo naglasiti da pravimo jasnu razliku između obespravljenih radnika, koji u svojim zahtjevima imaju zajednički imenilac i ističu potrebu uvezivanja radnog staža, zdravstvenog osiguranja i odgovornosti onih koji su njihove firme doveli na prosjački štap, i huligana koji ovakvu situaciju koriste za izazivanje anarhije, razbojništvo, pljačku, te stvaranje haotičnog stanja”, istakao je Nikšić.

On je pozvao građane da snagom argumenata u institucijama sistema razgovaraju o svim problemima koji su evidentni, naglašavajući da se uništavanjem imovine i sukobima neće doći do rješenja.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković rekao je da ovakvi događaji vode zemlju u potpunu anarhiju, te da je neophodno jasno razgraničiti opravdane zahtjeve od onoga što predstavlja anarhiju i huliganstvo.

Direktor FUP-a Dragan Lukač ocijenio je da je bezbjednosna situacija u FBiH posljednjim dešavanjima “u dobroj mjeri narušena”, naglašavajući da je došlo do veoma ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira, prije svega, na području Tuzle.

On je dodao da je policija u određenim slučajevima bila prinuđena da upotrijebi sredstva prinude, s obzirom da je i sama bila napadnuta, te konstatovao da se složeno društveno stanje ne može mijenjati nasilnim putem.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE