Portal 072info

PROTESTI U ZENICI: Gori zgrada Vlade, Zeničani preuzeli kontrolu (FOTO+VIDEO)

fotografija (1)

Protesti koji su danas počeli u 13.00 sati doživjeli su pravu ekspanziju kako u broju Zeničana i Zeničanki koji su došli podržati proteste kojima se traži bolja BiH, tako i u načinima na koji su odlučili dići glas za reforme.

Veliki broj Zeničana prvobitno je kamenovao zgradu Vlade ZDK o čemu smo prvi pisali, a ubrzo nakon toga preuzeta je potpuna kontrola nad situacijom. Pripadnici Specijalne policijske jedinice povukli su se, a među njima ima i povrijeđenih. Pored toga, došlo je i do zapaljena zgrade Vlade ZDK, nakon čega je odlučila intervenisati Vatrogasna jedinica Zenica, koja je odmah po dolasku ispred zgrade Vlade ZDK napadnuta, nakon čega im je vozila demolirano što ih je natjeralo da “pobjegnu” sa lica mjesta.

Iz Kantonalne bolnice Zenica saopćeno je kako je trenutno oko 20-ak povrijeđenih i riječ je o lakšim tjelesnim povredama, riječ je uglavnom o pripadnicima Policijske jedinice a manji je broj demonstranata. Vatrogasci koji su napadnuti na protestima prošli su bez povreda, a pričinjena je veća materijalna šteta na vozilu.

Zeničani i Zeničanke su još uvijek ispred zgrade Vlade ZDK, na Bulevaru i ostalim dijelovima oko zgrade Vlade ZDK, te se još uvijek ne namjeravaju povući i prekinuti proteste i nastoje preuzeti i drugi dio zgrade Vlade ZDK. U toku su i pokušaji da se oni koji su ostali u zgradi Vlade ZDK evakuišu.

Zeničani trenutno zahtijevaju ISKLJUČIVO obraćanje premijera Muniba Huseinagića.

Kako se to situacija odvijala u Zenici, kako izgleda zgrada Vlade ZDK kako njen eksterijer tako i enterijer, pogledajte u jedinstvenim fotografijama Jusufa Hazića.

[Galleries 186 not found]

Podijelite članak