Portal 072info

Protiv mješovitih brakova 33 posto Bošnjaka, 43 posto Hrvata i 55 posto Srba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Agencija „Prime Communications“ provela je istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine o mješovitim brakovima.

S tvrdnjom da se „ne bi trebali miješati s pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova“ u potpunosti se slaže 15 posto ispitanih građana BiH, a uglavnom se slaže 23,7 posto, što je ukupno 38,7 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Neodlučnih je 28,6 posto, dok se s ovom tvrdnjom uglavnom ne slaže 12,8 posto, a uopće se ne slaže 19,9 posto ili ukupno 32,7 posto stanovnika BiH – saopćeno je iz agencije koja je provela istraživanje.

S tvrdnjom da se „ne bi trebali miješati s pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova“ u potpunosti se slaže 19 posto Hrvata, dok se 24 posto njih uglavnom slaže. Neodlučnih Hrvata je 36 posto, dok se njih pet procenata uglavnom ne slaže, a 16 posto uopće ne slaže. Protiv mješovitih brakova je 43 posto Hrvata, dok je za mješovite brakove njih 21 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz agencije tvrde da je njihovo istraživanje pokazalo da se s tvrdnjom da se „ne bi trebali miješati s pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova“ u potpunosti slaže 12 posto Bošnjaka, dok se 21 posto uglavnom slaže. Neodlučnih Bošnjaka je 28 posto, dok se 16 posto njih uglavnom ne slaže, a 22 posto uopće ne slaže. Protiv mješovitih brakova je 33 posto Bošnjaka, dok je za mješovite brakove njih 38 procenata.

S tvrdnjom da se „ne bi trebali miješati s pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova“ u potpunosti se slaže 21 posto Srba, dok se 34 posto njih uglavnom slaže. Neodlučnih Srba je 26 posto, dok se 10 posto njih uglavnom ne slaže, a osam posto uopće ne slaže. Protiv mješovitih brakova je 55 posto Srba, dok je za mješovite brakove njih 18 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, iz ove agencije su naveli da se s tvrdnjom da se „ne bi trebali miješati s pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova“ u potpunosti slaže pet posto osoba koje su se izjasnile kao Bosanci, dok se njih sedam procenata uglavnom slaže.

Neodlučnih Bosanaca je 27 posto, dok se 16 posto njih uglavnom ne slaže, a 44 posto uopće ne slaže. Protiv mješovitih brakova je 12 posto Bosanaca, dok je za mješovite brakove njih 60 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istraživanje je, kako je saopćeno, realizirano polovinom juna ove godine za vlastite potrebe „Prime Communications“.

Učestvovalo je 1.000 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Populacija reprezentirana istraživanjem je definirana kao opća populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je stratificirani slučajni uzorak (moguća greška + – tri posto).

fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME