Provjerili smo kako funkcionišu QR kodovi više zavoda za javno zdravstvo u BiH

1638467988 SA COVID PROPUSNICE PKG ALT 120211202 173056444 mxf 00 01 08 09 Still001 1200x800 1

Ni diplomatski pasoš nije pomogao Zukanu Helezu. U službenu posjetu Briselu nije otišao jer je dobio preporuke da bi mu kretanje bilo ograničeno zbog nepostojanja adekvatne potvrde o vakcinaciji. Provjerili smo kako funkcionišu QR kodovi više zavoda za javno zdravstvo u BiH. Zaključak je da najveću slobodu kretanja imaju oni koji su se vakcinisali u susjednim zemljama.

Bez zelenih oznaka

Prvog septembra se parlamentarac Zukan Helez vakcinisao, a 23 revakcinisao. Sve je to uredno rukom upisano u “Iskaznicu o imunizaciji”. Dovoljno je to za ulazak u objekte Srednjobosanskom kantonu, pa i BiH, gdje se potvrda o imunizaciji rijetko traži. No u Belgiji koja se odlučila na zatvaranje nije.

“Imali smo neke sastanke sa članovima evropskog Parlamenta. Nisam mogao da odem iako sam vakcinisan, primio sam dvije doze vakcine Pfizer ovdje u Bugojnu. Srednjobosanski kanton nema koda koji je potreban u EU, pa su me upozorili da mogu ući u državu, ali ne mogu u hotel, u restoran, u sjedište Evropske komisije, bilo gdje”, kazao je Zukan Helez, poslanik u Parlamentu BiH

Iako Zavodi za javno zdravlje u BiH nisu u sistemu zelenih EU certifikata, RS, Brčko Distrikt, ali i dio kantona omogućili su provjere vakcine putem QR koda. Tako npr. moguće je očitati kodove sa certifikata izdatih u Republici Srpskoj, Tuzlanskom ili Sarajevskom kantonu, iako nemaju zelenu oznaku.

“Pitanje je samo dana kada će neko odlučiti da certifikat koji nema znak, žig, prepoznatljivost od strane države jednostavno ne može ići. Nema nikakve razlike da li to izdaje entitet, kanton, da li je to RS ili FBiH”, istaknuo je Goran Čerkez, pomoćnik Federalnog ministra zdravstva.

Da bi se integrisali u sistem zelenih potvrda neophodna je saglasnost svih u BiH. Dobra vijest je da su Brčko distrikt i Republika Srpska uspostavili sistem, čeka se da isto urade i svi kantoni u FBiH.

Na verifikaciji potvrda se radi od petog mjeseca

“Za sada to još nije učinjeno za područje Federacije BiH, te imamo parcijalna tehnička rješenja implementirana na razini nekih kantona. Uspostavljanje jedinstvenog sustava izdavanja COVID potvrda i u Federaciji BiH u mnogome bi olakšalo i krajnju integraciju postojećih baza i priključenje sistemu EU zelene COVID potvrde”, naveli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Da bi se sa državne razine moglo upravljati sa izdavanjem odnosno verifikacijom COVID potvrda, potrebna je suglasnost oba entiteta i Brčko distrikta na čemu Ministarstvo civilnih poslova radi još od 5. mjeseca 2021. godine.

Na dogovor se mnogima ne čeka, pa ih je obradovala informacija da treću dozu mogu, ali i dobiti zeleni certifikat na nekom od punktova u Srbiji.

Provjerom QR koda, vidljivo je da samo građani koji su prve dvije doze u Srbiji imaju oznaku zeleno.

IZVORN1
Prethodni članakNBA zvijezda čuva komad torte kao uspomenu na majku
Sljedeći članakPet najzdravijih vrsta mesa i dvije vrste koje biste trebali izbjegavati