Portal 072info

Provjerite koliko kalorija trošite tokom seksa

Screenshot 4 728
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svi znaju da je seks dobar za borbu protiv stresa te da je itekako koristan kada je u pitanju održavanje vitke linije. Za vrijeme seksa, zavisno od pozicije, aktivirani su gotovo svi mišići nogu, ruku, ramena i stomaka.

Tajna učinkovite potrošnje kalorija je vrući seks, tvrde seksolozi, 150 kalorija potroši se u pola sata seksa, dok ‘divlji’ seks troši čak i do 350 kalorija što odgovara potrošnji u pola sata trčanja.

Tačnije, rezultati koji su objavljeni u časopisu “Plos One”, pokazuju su da muškarci sagorijevaju 100 kalorija tokom prosječnog seksa, a žene sagorijevaju oko 69 kalorija.

Istraživači su procijenili da muškarci sagorijevaju oko 4,2 kalorije u minuti za vrijeme seksa, dok žene sagorijevaju 3,1 kaloriju, piše Men’s Health.

Naučnici s Univerziteta u Montrealu 2013. godine pokušali su odgovoriti na to pitanje tražeći 21 heteroseksualni par koji će tokom vođenja ljubavi nositi “SenseWear fittnes tragače”.

“Muškarci su možda fizički aktivniji tokom seksa što potencijalno objašnjava zašto sagorijevaju više kalorija”, rekao je autor studije Antony Karelis.

Ali glavni razlog, rekao je Karelis, je da muškarci teže više od žena, a zbog toga će potrošnja energije biti veća i kod muškaraca za istu vježbu.

Međutim, žene također moraju naučiti kontrolirati svoj orgazam i održati se na partneru što je duže moguće, jer na ovaj način aktiviraju mišiće ramena, ruku i butina.

Ukoliko se žene pozicioniraju tako da im stopala dodiruju krevet ili pod, aktivirat će gotovo sve postojeće mišiće u tijelu.

Stručnjaci naglašavaju i kako je seks ultimativna tjelovježba i preporučuju da se praktikuje vrlo često.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)