Portal 072info

Prva fotografija Ka’be ikada napravljena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nema važnijeg mjesta u svijetu od Meke za duše muslimana. Za neke, značaj Meke nadilazi mjesto hodočašća u metafizičke dimenzije, stvarajući tako vlastitu mitologiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Zadržavajući fascinaciju za kršćanski svijet u vrijeme kada je pristup ovom svetom gradu strancima bio ograničen, a fotografija još uvijek rijetka, zapisi Meke u devetnaestom stoljeću bili su od posebne vrijednosti. Danas oni čine neusporediv historijski izvor za stručnjake, studente i kolekcionare.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Fotografije Christiaana Snoucka Hurgornja Mekka i Izgradnja Mekke (1888-1889) dva su najvažnija zapadnjačka prikaza svetog grada muslimana, jednako važna kao pripovijedanje Richarda Burtona o hodočašću iz 1855., ali s dodatnim zanimanjem fotografskih snimaka Snoucka Hurgronje samog i njegovog učenika Al-Sayyid Abd al-Ghaffara, mekanskog doktora i prvog arapskog fotografa Meke.

Snouck Hurgronje bio je ugledni holandski orijentalist koji je prešao na islam i od 1884. do 1885. živio u Mekki, te za to vrijeme snimio opsežan fotografski zapis s Abd al-Ghaffarom. Nastali radovi, objavljeni nakon povratka Snouck Hurgronje u Holandiju, pružaju rijetki vizualni uvid u ljude, život i vjeru Meke, u razdoblju kada su grad i Arapski poluotok bili na rubu modernizacije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poznata aukcijska kuća Sotheby’s ima privilegiju ponuditi u maju ovaj set knjiga i fotografija koje dolaze izravno iz porodice Snouck-Hurgronje i koje se posebno ističu jer su iz vlastite autorske zbirke, posebno su vezane za njega i imaju autorske rukopisne bilješke. Stoga je teško zamisliti savršenije primjere ovih predivnih djela. Za one koji žele razumjeti Meku koja danas nadilazi njezinu figuru, ovaj arhiv je izvanredan izvor, piše na stranici ove aukcijske kuće.

Radiosarajevo

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 97
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME