Prva javna kuhinja za bebe u BiH: “Često jedan obrok za bebe mora biti i obrok za cijelu porodicu”

Prva “Baby javna kuhinja” u Bosni i Hercegovini otvorena je u Bratuncu. Ova javna kuhinja je mjesto gdje roditelji ili staratelji mogu doći po obroke za svoje bebe kojima je ova vrsta pomoći potrebna. O ovoj temi govorila je Aida Sadiković Mehonić, predsjednica Udruženja „Obraduj nekoga“.

– Ideja otvaranja Baby javne kuhinje došla je nakon rada na humanitarnom projektu „Idemo na babine“ u okviru kojeg mi već šest godina posjećujemo socijalno ugrožene bebe širom naše zemlje. To je terenski projekt u kojem mi napravimo pakete u našim prostorijama i onda ih automobilima transportujemo do kućnih pragova naših beba – kaže Aida.

Da je situacija u našoj zemlji izrazito nestabilna, govore i podaci s terena.

– Svjedočili smo jako teškim situacijama, prvenstveno kad je riječ o siromaštvu i općenito uslovima u kojima žive te porodice, i možda čak bitniji faktor jeste zdravlje tih beba koje je narušeno s raznih aspekata upravo zbog uslova u kojima žive, ali i nepravilne ishrane- otkriva predsjednica Udruženja Sadiković Mehonić.

Također, Aida kaže da su posebno ugrožena novorođenčad koja ne smiju da doje zbog različitih problema koje imaju majke. Uglavnom socijalno ugrožene porodice imaju i zdravstvene probleme, pogotovo majke i porodilje. Često obolijevaju od srčanih i psihičkih bolesti pa koriste i terapije antidepresivima. Također, postoje brojne majke epileptičarke, koje zbog terapije koju konzumiraju ne smiju da doje svoje bebe. Uz to, zbog nedostatka sredstava, te porodice nisu u mogućnosti da kupuju namjenska mlijeka, a to su adaptirane formule za bebe, te one često posežu za kravljim ili kozijim mlijekom i to sve u prvim danima života tih beba.

– Konzumiranje kravljeg ili kozijeg mlijeka u prvim danima života beba dovodi do nekih oštećenja pluća, raznih alergija i oboljenja. Mi smo svemu tome svjedočili i vidjeli smo te bebe koje su po nekoliko mjeseci provodile na pedijatriji. Sve to nas je navelo da otvorimo prvu javnu kuhinju za bebe. Koliko god ta kuhinja ima humanitarni, toliko ima i zdravstveni temelj. Svi roditelji koji ne mogu da priušte djeci adekvatnu ishranu, dolaze u našu kuhinju i dobijaju nutritivno bogat obrok koji će biti različit kroz cijelu sedmicu i bebe će imati raznoliku ishranu, te nutritivne vrijednosti tih obroka zadovoljavaju potrebu mjeseca i dobi u kojem su bebe – kaže nam Aida.

Aida je objasnila zašto je prva baby javna kuhinja otvorena upravo u Bratuncu.

– Nekako smo u tom dijelu naše zemlje često i bili. Zbog troškova i goriva i prijevoza razmišljali smo da otvorimo podružnicu tamo. Kada je bio javni poziv Kabineta premijera Kantona Sarajevo, mi smo aplicirali na taj poziv koji se odnosio na područje Srebrenice i Bratunca, tako da smo tada prošli kao najbolji projekt i osvojili najviše sredstava i ujedno smo tako i spojili našu ideju da u tom području pomognemo socijalno ugroženim porodicama. Mi obuhvatamo prostor od Milića i Konjević Polja sve do granice sa Srbijom. Sve ugrožene porodice s tog područja su naši korisnici i dolaze po pakete, neki jednom sedmično, neki svaki dan. A kad je riječ o proširenju i na druge krajeve Bosne i Hercegovine, kao neko ko ima direktan uvid u stvarnu situaciju, tvrdim da zaista ima potrebe da se ovakav projekt širi i dalje. Pogotovo sada kada su došla ova poskupljenja – kaže Aida.

Također, Aida Sadiković Mehonić je otkrila jedan neohrabrujući podatak.

– Kada smo pravili naš projekt baby javne kuhinje, računali smo da jedan baby obrok košta 6 KM, međutim, taj obrok je sada 8-9 KM. Problem je što je projekt finansijski jako iscrpan i trenutno se ne možemo usuditi otvoriti kuhinju još negdje, a ima potrebe za tim. Recimo, postoje dijelovi srednje Bosne, gdje porodice apsolutno nemaju dječiji doplatak, a porodiljske naknade su mizerne i neredovne. Ali, mi nemamo neki trajni izvor finansiranja ili trajnog sponzora projekta, tako da ne možemo se dovesti u situaciju da zatvorimo kuhinju za mjesec ili dva. Osim što ovaj projekt pomaže bebama, indirektno pomaže i cijeloj porodici. Nažalost, često jedan obrok za bebe mora biti obrok za cijelu porodicu.

– Prepričat ću vam svjedočanstva porodica. Mi, naprimjer, ponedjeljkom u porodicu odnesemo kilogram palente, litar mlijeka, kašicu… Svaki bebin obrok se sastoji od mlijeka i kašice, ukoliko beba ne doji, a ukoliko doji, onda dobije adaptiranu formulu. Često odnesemo i kilogram riže, makarona i još neke hrane. Onda nam majke javljaju da je to obrok za cijelu porodicu, ne samo za bebe. Kroz baby obrok indirektno pomažemo i ostalim članovima porodice i starijoj djeci – kaže Aida.

Ova vrsta humanitarnog rada svakom čovjeku daje podsticaj za činjenje dobrih djela, a Aida kaže da su kod članova ekipe projekta „Obraduj nekog“ emocije potpuno isprepletene.

– Kod nas se svakodnevno sudaraju emocije od krajnje sreće do krajnje tuge. Najteže nam pada roditeljsko zanemarivanje djece, pošto imamo i takvih slučajeva. Najljepši trenuci su oni kada nam roditelji jave da su uspjeli da se zaposle, da su uspjeli da promijene svoj život. Nekada im je potrebna samo riječ podrške da oni to mogu učiniti, pošto članovi, tj. supružnici koji su socijalno ugroženi često i sami dolaze iz takvih porodica. Nekako se to siromaštvo prenosi s koljena na koljeno. Kada im mi kažemo da mogu više od toga, onda oni pronađu posao i doniraju nam hranu za bebe ili pelene. Također, imamo poseban projekt pomaganja odlikaša iz socijalno ugroženih porodica. Kada nam roditelji jave da su ta djeca osvojila prvu nagradu na nekom takmičenju ili da su pohvaljena ili da su oduševila svojim talentom, to su vjerujte najljepši trenuci u životu. Tada vidimo da ne samo da smo pružili pomoć, već smo i pružili podršku koja se ugrađuje u sve njih i gajimo nade da će i ta djeca sutra biti u mogućnosti da pomognu nekome – ponosno je zaključila Aida Sadiković Mehonić.

Jedinstveni humanitarni broj telefona je: 17057. Pozivom na ovaj broj donirate 2 KM za bebe u stanjima socijalne potrebe.

Azra Magazin