U BiH otvorena prva javna kuhinja za bebe

U Bosni i Hercegovini sve je više gladnih, hiljade porodica bore se s neimaštinom, a vapaji za pomoć očajnih majki koje svojoj djeci ne mogu osigurati barem jedan obrok dnevno postali su naša gorka svakodnevica.

Gotova hrana

Ali, zahvaljujući Udruženju „Obraduj nekoga“ iz Sarajeva, majke mališana iz Srebrenice i Bratunca, barem neko vrijeme, o tome neće morati brinuti.

Bratuncu je otvorena prva javna kuhinja za najmlađu djecu svih nacionalnosti. U sklopu kuhinje je i prostorija u kojoj roditelji besplatno mogu dobiti odjeću za svoje bebe.

Predsjednica Udruženja „Obraduj nekoga“ Aida Sadiković-Mehonić za „Avaz“ kaže da nije riječ o tradicionalnoj javnoj kuhinji, u kojoj se kuhaju obroci, već se tu dijeli gotova, fabrička hrana.

Tu je i odjeća koju majke mogu besplatno dobitiTu je i odjeća koju majke mogu besplatno dobiti FOTO: AVAZ

Članice Udruženja već godinama, u okviru projekta „Idemo na babine-svaki dan“, svakodnevno obilaze socijalno ugrožene porodice i nose im osnovne potrepštine za najmlađe. Otvaranjem javne kuhinje, barem nakratko, riješit će se problemi s kojima se suočavaju brojne porodice iz Bratunca i Srebrenice.

– Trideset beba iz ta dva grada svaki dan dobiva obrok – litar mlijeka, griz, kašice, kakao, čokoladni dodatak za mlijeko, baby bio sok, domaće voće i povrće otkupljeno od lokalnih poljoprivrednika – kaže Sadiković-Mehonić.

U besplatnom „Baby shopu“ nalazi se odjeća za bebe, koja je, također, u ponudi roditeljima.

Četiri mjeseca

– Tu su i ostali artikli, od opreme za novorođenčad koju dijelimo trudnicama, pa do hodalica, hranilica, kolica, autosjedalica i ostalog što je potrebno bebama – navodi Sadiković-Mehonić.

Dodaje da ih je u ovom projektu podržala Vlada Kantona Sarajevo sa 26.760 KM, što je dovoljno za četiri mjeseca rada javne kuhinje.

Kako dati doprinos

Prednost pri odabiru korisnika kuhinje imat će socijalno ugrožene porodice prema preporuci centra za socijalni rad te nezaposleni roditelji beba.

Iz Udruženja „Obraduj nekoga“ poručuju građanima da pozivom na broj 090/292-045 mogu donirati tri marke i na taj način dati doprinos ovoj humanitarnoj akciji.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE