Portal 072info

Prva zenička ekspedicija na Mont Blanc

Prva zenička ekspedicija na Mont Blanc „Imamo mali san zove se Zenica – Mont Blanc“ završila je svoje pripreme. Nakon bosanskohercehovačkih ljepotica Vranice (vrh Ločika), Visočice (vrhovi Vito i Puzim), Treskavice (pet vrhova preko 2000m sa najvišim Mala ćaba), Čvrsnice (Velikog Vilinca), Prenja (Lupoglav) i na kraju najvišeg vrha BiH Maglića ekspedicija kreće na put prema Francuskoj ka najvišem vrhu Zapadne Europe i Alpa.

“Naporne pripreme koje smo prošli će nam omogućiti da spremno dočekamo sve ono što nas bude očekivalo na ovoj zaleđenoj ili drugim nazivom „Bijeloj planini. Ekspedicija je spremna i jedva čeka da krene na nove izazove i nepredvidive nove avanture koje će nam prirediti Alpe.”Sanjin Smriko – GSS Zenica

Ekspedicija koju sačinjava pet mladića i jedna djevojka pokušat će da popnu ovaj vrh, ako im planina dozvoli, i tako promovisati ne samo grad Zenicu nego i visokogorstvo u cijeloj Bosnu i Hercegovi. Hvala svim sponzorima koji su podržali ovu ekspediciju i pomogli nam da sanjamo ovaj naš mali san.

Polazak naših Zeničana bio je večeras u ponoć a sami START upriličen je tačno ispred robne kuće Bosanka. Udruženje planinara VEDRO zajedno sa svim planinarima Bosne i Hercegovine želi ovoj expediciji veliku sreću a učesnicima iste lijep povratak i da nam donesu ono što našem gradu treba a to je rast planinarstva, odličan rezultat i jednu veliko iskustvo a siguran sam da će njihova expedicija i hrabrost biti dio razvijanja planinarstva u našem gradu a i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Članovi ekspedicije: Sukejna Čaplja, Sanjin Smriko, Ermin Skender, Semir Satorović, Almir Medanović i Muhammed Čaplja.

Mont Blanc je alpski masiv planinskog sistema Alpa najviši u Francuskoj i drugi po veličini u Europi, na 4810 metara nadmorske visine. Na sjeverozapadnim obroncima su mnogobrojni ledenjaci, a najveći među njima ledenjak Mer de Glace, spušta se prema dolini Chamonix.

Vedro/072info

Podijelite članak