873x400 3 15
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

Centralni dio Hrvatske jutros je pogodio snažan zemljotres, koji se osjetio i u Bosni i Hercegovini, piše Radiosarajevo.ba.

Potres se, prema izvještaju hrvatske Seizmološke službe, dogodio u 6.28 sati, a epicentar je bio pet kilometara jugozapadno od Petrinje, odnosno 50 kilometara jugoistočno od Zagreba.

Prema EMSC-u, epicentar je bio na dubini od dva kilometra.

873x400 3 15

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić poslao je poruku građanima.

“Na zagrebačkome području opet smo nažalost osjetili snažno podrhtavanje tla. Na sreću za sada nema informacija o težim posljedicama, a nadam se da će tako i ostati. Međutim, u slučaju bilo kakve potrebe otvorene su besplatne telefonske linije 0800 8802 i 0800 8805  putem kojih možete zatražiti pomoć ili potrebnu asistenciju gradskih službi. Teška je ovo godina za sve nas ali moramo biti zajedno i ne smijemo niti u ovim trenutcima zaboraviti na zdravlje i nevidljivog neprijatelja”, istakao je Bandić.

Čini se da u Petrinji, gradu u blizini kojeg je bio epicentar potresa, nema velike štete. Pala je žbuka sa starih zgrad, a prema prvim informacijama nema žrtava.

Petrinja - undefined
Foto: Twitter: Petrinja

Građane je uplašio novi potres. Mnogi stanovnici Zagreba napustili su svoje domove jutros.

Objavljen je i snimak s nadzorne kamere u Sisku.

Uz napomenu, da se još radi na utvrđivanju jačine zemljotresa, Ines Ivančić, voditeljica Seizmografske službe Hrvatske je potvrdila kako su, ako mu je magnituda bila pet stepeni, mogući i naknadni potresi. 

“Ako je magnituda bila pet, onda je vrlo vjerovatna mogućnost naknadnih potresa, kazala je Ivančić.

Radiosarajevo.ba