Prvi maj: Na kojim izletištima je zabranjeno roštiljanje

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Upotreba otvorenog plamena na izletištima u Kantonu Sarajevo je strogo zabranjena tokom cijele godine dok će za vrijeme prvomajskih praznika, osim na Vrelu Bosne, uz posebne uslove biti dozvoljena.

Glasnogovornik JU “Zaštićena prirodna područja KS” Mustafa Zvizdić kazao je za Faktor.ba da je stanje na sarajevskim izletištima zadovoljavajuće te da spremno dočekuju prvomajske praznike.

– Ulaz će se plaćati samo na Vrelu Bosne, a cijena je 2 KM. Na ostalim se izletištima neće naplaćivati – objasnio je naš sugovornik.

Na Vrelu Bosne je paljenje vatre na bilo koji način strogo zabranjeno. Na izletištima Trebević, Skakavac i Bijambare paljenje vatre je dozvoljeno u pojedinim slučajevima i uz posebne uslove.

– Posjetioci ovih izletišta dužni su se prijaviti nadzorniku u slučaju da žele paliti vatru. Svako ko namjerava paliti roštilj, pored prethodne najave nadzorniku, obavezno mora imati kanister vode i roštilj mora biti odignut od zemlje – naglasio je Zvizdić te dodao da će svi oni koji ne budu poštovali ova pravila biti prvo upozoreni i opomenuti, a ukoliko se, i pored upozorenja, njih ne budu pridržavali bit će sankcionisani i platit će novčanu kaznu.

Nadzorne službe će biti na svim izletištima u Kantonu Sarajevo koje će brinuti za sigurnost posjetilaca, kontrolisati će vatru kako ne bi došlo do požara koji bi mogao uzrokovati veću materijalnu štetu ili dovesti u opasnost ljudske živote.

Na Igmanu je dozvoljeno paljenje vatre na mjestima koja su označena za takvu aktivnost, dok na Bjelašnici nije preporučljivo iz sigurnosnih razloga i mogućeg požara.

– Do sada nismo imali nikakvih problema. Sve je odlično funkcioniralo. Ukoliko se posjetioci budu pridržavali pravila, neće biti problema ni ove godine. Ukoliko bude aktivnosti koje nisu dozvoljene, obavijestiti ćemo Policijsku upravu Trnovo – objasnio je direktor Olimpijskog centra „Bjelašnica-Igman“ Suad Jusić.

Posjetioci su dužni očistiti smeće, pokupiti ugalj, kontrolisati vatru i ponašati se primjereno.

U TK novčana kazna nije predviđena zakonom

Paljenje vatre u Tuzlanskom kantonu je strogo zabranjeno u zaštićenim područjima pejzaža kao što je Mačkovac-Zlača te područje Konjuh-Muška voda u Kladnju. Zaštićena područja čuvaju JP “Zaštićeni pejzaž Konjuh” zajedno sa čuvarskom službom Lugari.

– U kompleksima koji su lijepo uređeni i organizirani, ulaz će se naplaćivati i tu imaju predviđena mjesta za paljenje vatre. Na izletištima Svatovac, Trebava, Ilinčica i ostalim mjestima gdje se građani samoinicijativno organiziraju, ulaz se ne naplaćuje, dozvoljeno je paljenje vatre, a posjetitelji su dužni ponašati se u skladu sa pravilima – kazao je za Faktor.ba stručni saradnik Turističke zajednice Tuzlanskog kantona Miralem Mešković.

Na svim izletištima postoje redarske službe i čuvari koji će nadgledati i čuvati izletišta.

– Tokom praznika je pojačana kontrola i dežure kako ne bi došlo do požara ili ugrožavanja ljudskih života. Za one koji ne poštuju pravila, mogu se izreći određene sankcije, ali novčana kazna nije propisana zakonom – objasnila je Zehra Huskić, referent zaštite od požara u JP “Šuma TK”.

Na izletištima postoje predviđena mjesta za paljenje vatre

Na području Zeničko-dobojskog kantona najposjećenija izletišta su Kamenica, Buk, Bistričak i Smetovi, a paljenje vatre je dozvoljeno samo na mjestima gdje je to označeno. Na ovim izletištima postoje predviđena mjesta za paljenje vatre.

– Tokom praznika su pojačane kontrole, postoje upozorenja na svim lokacijama gdje paljenje vatre nije dozvoljeno, kao i pravila kojih se trebaju pridržavati oni koji budu palili vatru. Za paljenje vatre na područjima na kojima to nije dozvoljeno predviđena je novčana kazna i to je okarakterisano kao krivično djelo – kazao je za Faktor.ba glavni sindikalni povjerenik JP “Šumsko-privredno društvo Ze-Do” Džemo Saćić.

Uređivanje izletišta u Banjoj Luci već počelo

Banjalučka izletišta će i ove godine biti uređena za Međunarodni praznik rada 1. maj, kada ih građani tradicionalno posjećuju u velikom broju.

– Ranije je izvršeno košenje trave na izletištu Šibovi, a tokom dana će biti uređeno i izletište Trešnjik – potvrđeno je iz banjalučke gradske uprave.

Apeluju na sve građane koji će posjetiti neka od izletišta tokom narednih dana, da ne bacaju smeće i ne uništavaju komunalnu opremu. Posebnu pažnju treba obratiti na loženje vatre na otvorenom.

(S. Horman/Faktor.ba)