Portal 072info

Prvi pravili čokoladu s rižom, sada pred kolapsom

Hrvatska fabrika čokolade Zvečevo zatražila je otvaranje predstečajnog postupka pred Trgovačkim sudom u Slavonskom Brodu.

Računi ove konditorske kompanije iz Požege u blokadi su duže od 60 dana, piše na stranicama Poslovne Hrvatske. Oko 300 radnika, koji su se prošlog meseca odlučili za prekid proizvodnje i štrajk zbog neisplate plata za mart, vratilo se u pogone kada im je novac legao na račune.

Ali, šta će biti sada? Procjenjuje se da Zvečevo duguje državi oko 100 miliona kuna, ali s druge strane ima i potraživanja. Račun je, kako je Tportal ranije pisao, između ostalih blokiralo nekoliko javnih poduzeća, među kojima je i HEP.

Uprava kojom predsjeda Zdravko Alvir, a koji je istovremeno većinski vlasnik Zvečeva sa 62,89 odsto dIonica, tada se u javnosti oglasila i alarmantnim saopštenjem kako im usljed finansijskih poteškoća u kojima su se našli ‘objektivno prijeti i finansijski slom’.

Izvijestio je kako je Uprava pokrenula ubrzani proces finansijskog i operativnog restrukturiranja kako bi se izbjegle neželjene posljedice te da čine sve što je u njihovoj moći da se ubrza proces izlaska iz blokade i omogući normalno poslovanje.

Pisao je i kako će projekt finansijskog restrukturiranja podržati hrvatska Vlada kroz svoje projekte pomoći Slavoniji. Zdravko Alvir nije odgovarao na telefonske pozive. Nedugo potom plate su isplaćene. Bilo je to prije nešto manje od mjesec dana.

Ovoga ponedeljka Uprava Zvečeva izvijestila je Zagrebačku berzu da je podnijela predlog o otvaranju predstečajnog postupka na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu. Zvečevo, poznato po prvoj čokoladi s rižom u svijetu, posljednjih godina posluje sa gubitkom.

Lani je usljedio novi značajan pad prometa, a kompanija je pretrpjela rekordni gubitak od čak 24,9 miliona kuna. Kolaps Agrokora se za požešku kompaniju, pisao je Tportal, dogodio u najgorem mogućem trenutku.

Ionako već finansijski iscrpljena, kompanija značajno izložena Agrokoru među prvima je blokirana. Za razliku od većine drugih dobavljača koji su se nakon državne intervencije u Agrokoru barem kratkoročno izvukli iz blokade, račun Zvečeva ostao je blokiran do danas.

 

 

nezavisne.com 

Podijelite članak